Kiderül végre, hogy ki lesz a Loki új vezetőedzője? Meddig lehet ezt még húzni?

Sport Vélemény

Gondolom, nem én vagyok az egyetlen Loki-szurkoló, aki felteszi ezt a kérdést mostanában. Joao Janeiro távozásával üres lett a kispad a Nagyerdei Stadionban, és a portugál mester helyét megfelelő képesítés hiányában csak ideig-óráig töltheti be Dombi Tibor vezetőedző. Egyre sürgetőbb hát az edzőkérdés, és vélhetően foglalkoztatja is a drukkereket, hogy ki lehet a befutó. Az alábbi eszmefuttatásomban sorra vesszük az eddig szóba kerülő jelölteket.

Jó lenne a hazai, de …

Először is tisztázzuk le azt, hogy bármennyire is jól mutatna a kispadunkon egy debreceni kötődésű pro-licenszes szakember erre nem sok esély mutatkozik, hiszen jelenleg Herczeg Andráson kívül nem nagyon van a klub alkalmazásában olyan ember, akit számításba lehetne venni echte tűzoltóként és megmentőként.

Mindenki „Bandi bácsija” egyébként jelenleg is a csapat közelében van, mert szakmai tanácsadóként segít a megbízott edzőnek, Dombi Tibinek, amiért köszönetet mondunk neki. Az ő hosszú távú szerepvállalására nem sok esély van.

“Dombi Tibi! Bombázó! Ez Debrecen!” A kiéhezett Loki-tábor nem volt hálátlan a szép Vidi-verés után

Egyrészt az örmény tulajdonos a hírek szerint külföldi szakemberben gondolkodik, és a korábbi sikeredző egészségügyi állapotának sem tenne jót a folyamatos stressz és igénybevétel. A másik leggyakoribb nevet, Igor Bogdanovicsot szintén kihúzhatjuk, mivel jelenleg élő szerződése van a Karcag NB III-as csapatával, no meg ki tudja, hogy egy esetleges kudarc mennyire tenne jót az edzői karrierjének. Abban azonban biztos vagyok, hogy lesz ő még a Lokomotív vezetőedzője.

Rajtuk kívül még talán az első bajnoki címünk névleges kovácsát, Supka Attilát lehetne még idevenni, aki jelenleg klub nélküli, miután a Mezőkövesd menesztette a Zalaegerszeg elleni súlyos zakó után. Esetében kérdés, hogy a felmelegített töltött káposzta hogy ízlene a csapatnak és a szurkolóknak. Hasonlóra volt már korábban példa Kondás Elemér esetében, aki visszatért, de sajnos dicstelenül távozott saját nimbuszát némileg lerombolva.

Ezen kívül még hallani és olvasni lehetett különböző platformon számos honi edzőt, de valljuk be őszintén, nem sok valóságalapja volt ezeknek, így valószínűleg szájhagyomány útján terjedő információkról volt szó.

Egy ember neve, aki azért nem cívisvárosi kötődésű, megjelent a sportsajtóban. Arról a nyíregyházi Feczkó Tamásról van szó, aki annak idején feljutott az élvonalba a Balmazújvárossal, majd életpályamodellre hivatkozva távozott az MTK-hoz, később megjárta a Diósgyőrt és a Nyíregyházát is sikertelenül. Végül is, ha viccesen akarjuk felfogni. a keleti turnéjába pont „beleillett” volna a DVSC.

Újabb külföldi tréner? Újabb kudarc?

Félreértés ne essék, nem szeretnék ítélkezni, de a tények igenis makacs dolgok. Ez pedig azt jelenti, hogy Debrecenben a külhoni edzőknek nem sok babér termett ilyen-olyan okok miatt, hiszen egy kezünkön meg lehet számolni, hogy hány sikeres regnálás történt, amiből a debreceni futball is profitált. Ez alapján Miroslav Beránek és Joan Carrillo említhető azok között, akiknek sikerült valamit letenniük itt az asztalra.

Micsoda kontraszt volt azonban kettejük eredményében, hogy míg a cseh szakember bajnoki címet szerzett egy bombaerős kerettel, addig a katalán trénernek egy szedett-vedett társasággal sikerült bennmaradnia – ami azért legalább akkora respekt, mint egy érmes helyezés. Most így utólag persze mondhatjuk, hogy talán okosabb lett volna békén hagyni a katalánt, aki már bizonyított, de emiatt már kár keseregni. Mindenesetre eléggé kockázatos vállalásnak tűnne egy újabb idegen ajkú vezetőedzőt alkalmazni, de remélhetőleg tudják a klub első emberei, hogy mit csinálnak.

Délszláv vonal lehet a nyerő?

Első, és egyben a kroát sportlapok szerint nagyon esélyes jelöltnek a horvát Zoran Zekic tűnhet, aki korábban az élvonalban a Diósgyőrnél már dolgozott húsz meccs erejéig, de hiába kapott egy szekérderéknyi játékost, akiket korábban ő edzett végül, nem jött össze a vasgyáriaknak a bentmaradás. A jelenleg a kaproncai Slaven Belupót negyedik helyre kormányzó 48 éves tréner megjárta az Eszéket, és a moldáv Sheriff Tiraspolt két ízben is trenírozta. Ha lehet hinni a dalmát zsurnalisztáknak, Zekic első alkalommal elutasította a piros-fehérek megkeresését, de egy újabb kapcsolatfelvételnél már közeledtek az álláspontok, és megállapodás születhet.

A másik jelölt pedig egy meg nem nevezett, szintén délszláv edző. A pletykák szerint Nenad Bjelicáról lehet szó, de neki olyan pedigréje és fizetése van, hogy szerintem nehezen lehetne elképzelni, hogy idejönne. Az 51 éves mester ugyanis irányította eddig a Dinamo Zagrebet, az olasz Speziat, a lengyel Lech Poznant, az osztrák Austria Wient és az Eszéket is többek között. A Dinamóval pedig két bajnoki címet és egy kupagyőzelmet is begyűjtött.

Addig húzzák a rétest, míg el nem szakad?

Akárki is lesz a befutó, alaposan fel kell kötnie a gatyáját, hiszen itt a jelenlegi bábeli zűrzavaron kívül a helyi kritikus közegnek is meg kell felelnie. A vezetőség pedig megint az utolsó pillanatig kivár ebben a kérdésben, mint az igazolásokkal, amelyeknek is köszöntően halálra volt ítélve a Janeiro-projekt is. Olyan ez, mint amikor nyújtjuk a rétestésztát és nem lehet tudni, hogy meddig lehet húzni. Nos, nem kéne kerülgetni a forró kását tovább az illetékeseknek, hanem lassan felfedni az új szerencsés kilétét. Akinek majd meg kell birkóznia az olykor igen kényelmetlen kispaddal, az idővel, no meg a türelem hiányával is, ami mostanában jellemzi a Loki körüli légkört.

– Faragó László –

Ez borzalmas volt! Így láttuk a helyszínen a Mezőkövesd-DVSC meccset