Dombi Tibor

Na, most mutasd meg nekik, Kicsi!

Sport

A bombázó szó hallatán legtöbb esetben egy attraktív külsejű nőre vagy harcászati repülőgépre asszociál az ember, de Debrecenben ez csakis egyet jelent: Dombi Tibor! Vitán felül áll, hogy Tibi a Loki ikonja.

Becenevét a 2003-as Varteks Varazdin elleni UEFA kupa meccsen lőtt bombagólja után kapta. Igaz addig is voltak szép számmal ragadványnevei a válogatottban is megforduló szélvészgyors játékosnak, így a Sárrétudvariból elinduló játékos megkapta a „Sárréti Villám” elnevezést is. Most pedig élete egyik nagy lehetősége előtt áll, szombaton ugyanis ő fogja dirigálni megbízott edzőként az edzőváltás után a DVSC-t a Videoton elleni bajnokin.

Dombi Tibor ballal (!) lőtt bombagólja a Varteks elleni idegenbeli találkozón:

A sokoldalú sportember életében, aki a tizenhatoson belül az ellenfél védőinek rémálma volt számtalan kiharcolt jogos vagy éppen véleményes tizenegyessel, manapság az edzősködés játssza a főszerepet. Emellett a Wyrfarkas nevezetű rockbandában is diktálja a ritmust a doboknál, míg jó barátja, Sándor Tamás basszusgitározik. Több alkalommal is lefutotta már a maratont, és elmondása szerint nem sokat gondolkodott a vezetőség megkeresésén egyből rábólintott. Véleményem szerint ő most a legkézenfekvőbb megoldás egy kicsit lehűteni a kedélyeket, hiszen ismerve a nyakas cívis mentalitást, az ő személyébe biztosan nem kötnek bele. Így akik Igor Bogdanovicsot vagy Sándor Tobét követelték a kispadra, azok is elégedetten nyugtázhatták ezt a bejelentést. Dombi a mi kutyánk kölyke, jól ismeri a jelenlegi keretet, a helyi viszonyokat is, valamint Kondás Elemér, Joan Carrillo és Joao Janeiro mellett dolgozva vélhetően csak ellesett ezt-azt, ami még a hasznunkra válhat.

A kendőzetlen őszinteségéről ismert Kicsi nem árult zsákbamacskát: kijelentette, hogy nagy dolgokat nem lehet csinálni néhány nap alatt, így leginkább a mentális felkészítésre fogják helyezni a hangsúlyt, ahogy fogalmazott a „a lelkére akar hatni”a játékosoknak. Nyilván biztosak lehetünk benne, hogy Tibi nincs rutin híján, és tudja is, hogy mit csinál, hiszen közel ötszáz meccset játszott a DVSC-ben, és külföldön is kipróbálta magát. Megfordult a holland pontvadászatban, az Eredivisieben mint Utrecht-alkalmazott, és a német Bundesligába is belekóstolt az Eintracht Frankfurtnál. Igaz ott merőben más jellegű edzések voltak, és bár a német mentalitás megedzette őt, a szakmai munkát irányító Felix Magathnál nem tartozott a favorizált focisták közé. Elmondása szerint a háromszoros német bajnok szakember nagyon konok természetű volt a Franfurtnál, és a „cél szentesíti az eszközt” alapon náluk nem számít más, csak a kitűzött eredmény elérése.

Dombi Tibi a tizenegyesgyártásairól vall:

Ez pedig esetünkben – a tavalyihoz hasonlóan – a bentmaradás kiharcolása lenne. Ehhez azért nyilvánvalóan aktív éveiben nem volt hozzászokva Dombi. Emlékezhetünk, amikor Tobével és Csipával együtt tértek haza az Oláh Gábor utcára, az első bajnokcsapat gerincét adták a 2004-2005-ös szezonban. Most azonban más szelek fújnak, ezt mindenkinek meg kell értenie. A 2000-es évek Lokija alaposan elkényeztetett bennünket honi serlegekkel és nemzetközi kupasikerekkel (Hajduk Split, Levszki Szófia legyőzése, Bajnokok Ligája és Európa-liga csoportkör) így nagyon nehéz elfogadni, hogy nem jönnek azonnal az eredmények. Keményen meg kell értük dolgozni.

Tudom, hogy nem könnyű, de türelemre lenne szükség mindenkitől, és attól függetlenül, hogy most egy klubikon van ideiglenesen a kormánypálcánál, nem szabad túl nagy elvárásokat támasztani elé. A beugrók eddig jó húzásnak bizonyultak, legutóbb Jeremiás Gergővel két mérkőzésből négy pont jött össze.

Egy szó, mint száz! Mutasd meg nekik, Kicsi!

– Faragó László –