Kósa Lajos Fidesz CATL

Kósa Lajos: esélytelen, hogy összejön a népszavazás a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyárról

Helyi hírek

A debreceni ellenzéknek csak addig fontos a környezetvédelem, “amíg balhét lehet belőle csinálni” – jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz debreceni elnöke szerdán sajtótájékoztatón.

A Fidesz országgyűlési képviselője emlékeztetett arra: az LMP október 7-én jelentette be, hogy helyi népszavazást kezdeményez a városba tervezett kínai akkumulátorgyárról, mert szerintük annak működése a jelentős vízfelhasználás miatt felgyorsítja a város kiszáradását. Azt mondták, az egyik legnagyobb baj az, hogy nem kérdezték meg a lakosságot, akarják-e beruházást.

Kósa Lajos jelezte: az ellenzék eddig egyetlen népszavazási aláírásgyűjtő ívet sem vett át, holott a gyűjtés határideje december 3-án lejár.

A Fidesz debreceni elnöke szerint ez jól mutatja az ellenzék hozzáállását az ügyhöz:

nem akarnak az emberek szemébe nézni, számukra a környezetvédelem addig érdekes, amíg balhét, Facebook-posztot, médiaszereplést lehet belőle csinálni. A politikus esélytelennek nevezte, hogy a határidő lejártáig összegyűjtsék a minimálisan szükséges több mint 33 ezer aláírást.

Kósa Lajos kitért arra, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a tervezett akkumulátorgyárral kapcsolatos eljárásokat, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy semmiféle szabálytalanság ne forduljon elő.

A beruházó kínai CATL-nek be kell tartania Magyarország és az Európai Unió legszigorúbb előírásait, de azt is, hogy a helyi erőforrásokat csak olyan mértékben vegyék igénybe, amivel nem veszélyeztetik a helyi lakosság érdekeit

– hangsúlyozta.

Papp László: “helyes volt a kormány akkumulátorgyár-stratégiája, szeretném megköszönni a miniszter úrnak”

A kormánypárti politikus azt mondta, a Fidesz elkötelezett a környezetvédelem mellett. Ennek alátámasztására megemlítette a Tisza vizét a városba vezető Civaqua-programot, a nagyerdei rekonstrukciós munkákat, valamint az általuk szorgalmazott Zöld város és Zöld busz programokat.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára augusztus 12-én jelentette be: Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét mintegy 3 ezer milliárd forint értékben.

Az államtitkár elmondta, egy több mint kétéves tárgyalássorozat zárult le, amelynek eredményeként 221 hektáros területen épül majd fel a CATL létesítménye, ezzel mintegy 9 ezer új munkahelyet létrehozva Debrecenben.

Kósa Lajos egy csőből tájékoztatott, hogy jól halad a Civaqua kivitelezése