Vége az online viziteknek – újra személyesen vidítják fel a beteg gyerekeket a bohócdoktorok Debrecenben

Egyetem Helyi hírek

Újra vidámságot visznek a Piros Orr bohócdoktorok a debreceni Gyermekgyógyászati Klinikáján gyógyuló gyerekeknek. A koronavírus-járvány alatt online viziteltek, de ma már ismét személyesen, heti rendszerességgel látogatják a kis pácienseket – tette közzé a Debreceni Egyetem sajtóközpontja.

A gyermekkori vérképzőszervi és daganatos betegségek, illetve azok hosszan tartó kezelése megviseli a beteg gyermekeket, rontja a közérzetüket és a hangulatukat is, amihez az is hozzájárul, hogy a kezelések alatt sokszor hosszú időt töltenek otthonuktól távol, a kórházi ágyon. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának szakemberei azt szeretnénk, hogy a gyermekek és velük együtt a szüleik is minél kevesebb szenvedéssel éljék meg a gyógyulásuk érdekében szükséges nehéz időszakot.

– A gyógyuláshoz jelentősen hozzájárul, ha a betegeknek jó a kedélyük. A klinikán igyekszünk gyermek- és szülőbarát környezetet biztosítani, hogy test és lélek együtt gyógyulhasson. Ezt szolgálja, hogy a gyerekekkel főállású klinikai pedagógus és klinikai pszichológusok foglalkoznak, emellett a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány rendszeresen szervez programokat, például születésnapi ünnepségeket, kézműves foglalkozásokat, meseolvasást. Emellett ki kell emelnünk a társszervezetek, közöttük a bohócdoktorok segítő tevékenységét – mondta Kiss Csongor professzor, a DE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Haematológiai Osztály vezetője.

Az idén 25 éves Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány küldetése, hogy humort, nevetést és mentális támaszt vigyen a rászorulóknak. Az egészségügyi intézmények gyerekosztályain jelenlétükkel elterelik a gyerekek és szüleik figyelmét a fájdalomról és a szorongásról, az általuk megteremtett barátságos, pozitív légkörrel segítik a gyógyulást.

Fotó: unideb.hu

Nobel-díjas biokémikus kapta a Debreceni Egyetem legjelentősebb tudományos elismerését