Rendőrök

Nem vonzó a 200 ezer forint alatti kezdőfizetés, lasszóval kell összefogdosni a leendő rendőröket

Gazdaság

Egy kezdő például nettó 200 ezer forint alatt keres, de gyakran még több évtizednyi szolgálat után is csak nettó 250-300 ezer forintot vihetnek haza a tiszthelyettesek.

Drasztikusan visszaesett azoknak a száma, akik rendőrként képzelik el a jövőjüket. Tavaly még 592-en végezték volna el ezt a kétéves képzést, idén viszont már csak 460-an adták be felvételi kérelmüket – írja az rtl.hu.

Ezek a számok azonban csak a jelentkezőket mutatják, fontos kiemelni, hogy

minden harmadik fiatal elbukik az alkalmassági vizsgán.

Az összes tiszthelyettesi képzést tekintve tavaly nyáron összesen 716-an végeztek, miközben a már idézett tanulmány szerint tartósan 1200 új elsőéves tanulót kellene felvenni ahhoz, hogy a minimálisan elvárható létszám – legalább az avatás utáni első 2-4 évben – stabilizálódjon.

A hivatalos tájékoztatás szerint a rendőrség ezzel az állománnyal is „maradéktalanul el tudja látni” a feladatait, szakszervezeti vezetők szerint ugyanakkor ez csak úgy lehetséges, ha a rendőrök sok túlórát vállalnak, valamint ha rendszeresen dolgoznak az otthonuktól távol is.

Pongó Géza, a Független Rendőrök Szövetsége vezetője szerint a rendőrök rossz helyzetét mutatja az is, hogy a járvány előtt évente nagyjából 2000-2500 rendőr szerelt le.

„A koronavírus megjelenése óta a fegyverpénz belengetésén kívül csak azért nem mondtak fel tömegesen, mert június 1-jéig a veszélyhelyzetre hivatkozva megtiltották ezt, és csak közös megegyezéssel – azaz a felettes beleegyezésével – lehet távozni. De még a járvány évében is több mint ezren távoztak az állományból, pedig csak néhány hónapig oldották fel a leszerelési tilalmat”

– mondta  Pongó Géza.

Szerinte a fiatalok körében elsősorban azért nem vonzó a rendőri pálya, mert a civil foglalkozásokhoz képest jóval alacsonyabb fizetés.

Egy kezdő például nettó 200 ezer forint alatt keres, de gyakran még több évtizednyi szolgálat után is csak nettó 250-300 ezer forintot vihetnek haza a tiszthelyettesek.