Mészáros Lőrinc

Egy közvélemény-kutatás szerint sokan úgy vélik, Mészáros Lőrinc hasznos politikai küldetést teljesít

Ország

A Publicus Intézet felmérése szerint nem kevesen vannak, akik úgy érzik, Mészáros Lőrincre is szükség van.

A Népszava kíváncsi volt arra, mit gondolnak az emberek az ország leggazdagabb emberéről, így közvéleménykutatással bízta meg a Publicus Intézetet. Ezer főt kérdeztek meg például arról (életkor, nem és iskolázottság szerint reprezentatív minta alapján), tudnak-e Mészáros Lőrinc 27 milliárdos luxusjachtozásáról. A megkérdezettek 64%-a hallott az ügyről, vannak olyanok is azonban (7%), akik bár hallottak róla, nem hiszik, hogy igaz lenne.

Az emberek 30%-a úgy gondolja, nincs közünk ahhoz, mit csinál a vagyonával Mészáros Lőrinc, 60% azonban úgy véli, jogunk van tudni, mire költi a pénzét, hiszen közpénzből gazdagott meg.

A megkérdezettek 23%-a szerint poltikia hátszélnek köszönheti vagyonosodását Mészáros, aki azonban ezzel „hasznos politikai küldetést teljesít, szükség van nemzeti nagytőkére”. A válaszolók 10 százaléka más hangsúlyokkal, de bizonyos szempontból hasonlóan vélekedik: szerintük zavaró és dühítő a jelenség, ám szükség van a nemzeti nagytőkére, Mészáros Lőrinc afféle szükséges rossz – írja a lap.

A legtöbben (44%) ugyanakkor rossz véleménnyel vannak az üzletemberről, szerintük Mészáros Lőrinc a „Fidesz-kormány lopásainak tehetségtelen haszonélvezője pozitív gazdasági, politikai szerep nélkül, egy stróman”.

Saját körforgalom és ízléstelen szobrok: hamarosan elkészül Mészárosék tihanyi birtoka