Filemon Mihály Nyírmártonfalva

Nyírmártonfalva polgármestere: “Nem volt feltétele a beruházásnak, hogy erdő is legyen a lombösvény körül”

Helyi hírek

Kivágták a fákat a nettó 60 millió forint uniós forrásból megvalósult lombkoronasétány körül Nyírmártonfalván – írtuk meg korábban Átlátszó cikke nyomán.

Hasonló projektekre magánszemélyként Tasó László országgyűlési képviselő és Tasi Sándor a megyei önkormányzat fideszes alelnöke is kapott pénzt.

Filemon Mihály, Nyírmártonfalva polgármestere az ATV-nek nyilatkozott az ügy kapcsán, indoklása szerint “nem volt feltétele a beruházásnak, hogy erdő is legyen a lombösvény körül”.

A településvezető szerint azért kellett kivágni a beruházás helyén az erdőt, hogy finanszírozni tudják a projektet. A polgármester azt ígérte, hamarosan lombok is lesznek a lombösvényen, mert gyorsnövésű facsemetéket ültetnek, de az erdész szerint még így is évtizedekbe kerül, mire ezek a fák lombkoronát növesztenek.

“Kurva gyenge” – durván leszólta az ellenzéki jelöltet Nyírmártonfalva fideszes polgármestere

“A pályázatot beadtuk 2017 végén, 2018 elején, és sajnos az elbírálása négy évbe került. Addig az erdő növekedett, és amikor megkaptuk a támogatói okiratot, akkor elkezdtük a beruházást megvalósítani, közben az erdő már négy évvel idősebb lett, és valamiből finanszírozni kellett a beruházást, ezért mivel az erdő vágásérett volt, letermeltük és beforgattuk a pénzt ebbe a beruházásba”

– mondta Filemon Mihály.

Bár Filemon azt ígérte, gyors növésű fafajokkal majd orvosolható a hiány, az ATV-nek nyilatkozó erdész szerint így is évtizedek alatt lehet ott újra erdő. A következő években a pályázati pénzből épült lombösvény még biztosan egy nehezen megmagyarázható uniós beruházás marad.