Kósa katonák

Nyugállományú katonák előtt szakértette a honvédelmet Kósa Lajos

Helyi hírek

Nyugállományú katonák részére tartott fórumbeszélgetést dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy március 24-én, pénteken, Debrecenben, az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár laktanyájában – számolt be a honvedelem.hu. Az eseményen jelen volt Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő, korcsolyaszövetségi elnök, aki egyben a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság elnöke is.

Kósa felszólalásában rámutatott a korábbi évtizedek hibás döntéseiből fakadó jelen helyzetére. Kijelentette, hogy ma Magyarország nehéz helyzetben van, hatalmas elmaradásokat kell pótolni a honvédelem ügye tekintetében. A nyugállományú katonák felé fordulva méltatta a sok évtizedes szolgálatukat és elmondta, hogy unokáik számára rendkívül fontosak a katonatörténeteik, mint ahogy számára is meghatározóak voltak nagyapja emlékei.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy többek között arról beszélt, hogy egy a hazánkhoz hasonló lehetőségekkel rendelkező nemzet számára nem opció sem az atomhatalommá válás, sem pedig egy külső támogatásokon nyugvó semlegesség stratégiája. Lehetőség még egy nagy hadsereg felállítása, amelynek klasszikusan három hadszíntéren (földön, vízen és levegőben), illetve újabban a kibertérben és az űrben is helyt kell állnia. Ez azonban egy rendkívül nehéz és költséges út. Marad még, hogy a példában szereplő ország egy szövetség tagjává válik, illetve, amit Magyarország választott, hogy utóbbi két lehetőséget vegyítve, a NATO-tagjaként épít modern haderőt.

Ruszin-Szendi elmondta, “nemzeti célra” van szükség. Ez nem más, mint egy a térségben is meghatározó, ütőképes, békében is élő haderő. Ehhez szükség van nemzeti erőre, vagyis arra az erőforrásra, amit a kormány évek óta biztosít a Magyar Honvédség megújítására.

Ruszin-Szendi Romulusz egyébként szívesen repked az adófizetők pénzén, ha lerobban alatta egy vadászgép, hát küldenek érte egy újat:

Hadházy Ákos nem szívbajos: a luxusgépekkel röpködő Ruszin-Szendi Romulusz “szembeköpte” a magyarokat