Lombkorona sétány Nyírmártonfalva tarvágás

Tízmilliókat kapott Tasó László, Tasi Sándor és Filemon Mihály lombkoronasétányok építésére – van, ahol tarra vágták az egész erdőt

Helyi hírek

Nettó 60 millió forint uniós forrásból valósult meg egy lombkoronasétány kivitelezése Nyírmártonfalván, az építkezés közben azonban kivágták a fákat – írja az Átlátszó.

A portálhoz eljuttatott fotók alapján konkrétan az egész erdőt tarra vágták. Pedig az eredeti tervek szerint az 50 méter hosszú sétányt a fák lombkoronájának szintjébe álmodták meg.

A beruházásra mint magánszemély Filemon Mihály, a falu polgármestere nyerte el a támogatást. A lombkoronasétányt az uniós adófizetők állják, a kifizetés az uniós finanszírozású Vidékfejlesztési Program pályázatából történt. Az uniós pályázati nyilvántartás szerint a támogatást 2021-ben ítélték neki oda, a kérelmet még 2018-ban nyújtotta be. Filemon Mihály 2019 óta polgármester Nyírmártonfalván.

Nem csak a polgármester látta meg a környéken az uniós lombkoronasétány építésében rejlő potenciált – derítette ki az Átlátszó.

Nyíradonyban a megyei önkormányzat fideszes alelnöke, Tasi Sándor is kapott erdei kirándulóhelyre, tájházra és lombkoronaösvényre bruttó 61,5 millió forint támogatást. A politikus egyben a Dél-Nyírség Erdőspuszták Leader Egyesület elnöke is. (Az országszerte megalakult leaderek az unió legrégebbi pénzosztó programjai.)

Szépen hízik Tasó László uradalma, a család is jól jár

Tasi Sándor lombkoronasétányát egy fiatal telepített erdőbe építették, az erdei földútról lehet felmenni rá. Van lejárata is, ami a semmibe vezet, tehát érdemes inkább visszafordulni a végén. Tasi Sándor megspékelte még a pályázatot egy lószárnyékkal is. „A tervezett lószárnyék egy fedett, oldalról nyitott, három oldalról korláttal körülvett építmény, mely lovaglás közbeni pihenésre nyújt lehetőséget a lovak számára eső és nap elleni védelemként” – írják a közbeszerzési értesítőben.

Tasó László fideszes országgyűlési képviselő szintén kapott bruttó 64 millió forintot erdei kirándulóhelyre és lombkoronaösvényre Nyíradonyban. A portál látogatása nagy port kavarhatott a környéken, másnap Tasó László egy imázsfilmet rakott ki a Facebook oldalára az ösvényről.

A listán szerepel egy másik nyírmártonfalvi beruházás is, a petőrészi kirándulóhelyre Balázs László kapott bruttó 68,5 millió forint támogatást. Ő nem épített lombkoronasétányt, a faháznak viszont lett oldala – olvasható az Átlátszó cikkében.

Hadházy Ákos független képviselő lopással vádolja a cikkben említett fideszes politikusokat: