CALT mérőautó Debrecen, Mikepércs, Szepes

Mérőautókat helyezett ki a debreceni akkumulátorgyárat építő kínai cég

Helyi hírek

Három településen is mérőautókkal monitorozza a légszennyezettséget a debreceni akkumulátorgyárat építő kínai CATL vállalat.

Az ATV helyszíni riportja szerint napok óta a drótkerítés előtt rostokol egy-egy mérőautó Szepes mellett, Debrecenben és Mikepércsen is. A kínai akkumulátorgyár illetékese végül megerősítette: a mérőautókat ők helyezték ki. A légszennyezettséget mérik.

A CATL szombaton reagált a debreceniek tiltakozására, mint az Indexhez eljuttatott közleményükben írták, a három éven belül elkészülő létesítmények miatt nincs ok az aggodalomra,

nem kell attól félni, hogy a munkavállalók és a lakosság környezeti, egészségügyi kockázatokat szenvedjen, biztonságos technológiai és műszaki feltételek mellett végzik majd a gyártást.

Akkumulátorgyár: Papp László így építene bizalmat a lakosságban, és oszlatná el az aggályokat

A vállalat azt is közölte, hogy telephelyeiken világszerte a „jó szomszéd” filozófiáját követik a gyárakat körülvevő közösségekkel. Mint fogalmaznak, mindig a helyi lakosok jólétét tekintik elsődleges szempontnak: „számunkra Debrecenben a lakosság vízellátásának biztonsága az első helyen áll. Az üzem vízfogyasztása nem veszélyezteti a helyi ivóvízellátást” – húzták alá.

Azt is közölték, hogy a lehető legkörnyezetbarátabb technológia alkalmazása miatt az üzem átlagosan 3378 köbméter/nap vízfogyasztást fog eredményezni, és számításaik szerint Debrecen jelenlegi vízfogyasztásához képest ez nem jelentős mennyiség. Továbbá jelenleg a hűtőtornyoknál a szürkevíz felhasználását mérlegelik, amely a teljes vízfogyasztás mintegy hetven százalékát adná. A beruházás jelenlegi státusza a tájékoztatásuk szerint a magyar törvényeknek és előírásoknak megfelelően a tervek szerint halad.