CATL tüntetés Debrecenben

Reagáltak a kínaiak a debreceniek tiltakozására: nem környezetromboló az akkugyár, és 3 éven belül elkészülnek az első létesítmények

Helyi hírek

Reagált a tiltakozásokra a Debrecen közelébe akkumulátorgyárat építő kínai CATL vállalat. Mint írják, “távolról sem vagyunk környezetrombolók, sőt éppen ellenkezőleg”.

Nincs ok az aggodalmakra – ez a lényege a CATL üzenetének, amit az Indexhez juttatott el a Debrecenben épülő akkumulátorgyára kapcsán. A kínaiak azt írták, geopolitikai és gazdasági okok miatt választották hazánkat, szerintük ez a projekt Debrecennek és Magyarországnak is jelentős adóbevételeket generál, és számos munkahelyet teremt.

Az akkumulátorgyár kapacitása eléri majd a 100 gigawattórát, miközben Magyarország akkumulátorgyártási kapacitása jelenleg csak 40 gigawattóra. Azt is közölték, hogy a legjobb minőségű akkumulátor-termékeket tervezik ebben a gyárban biztosítani az ügyfeleiknek, a gyárat pedig a legmodernebb technológiákkal szerelik fel.

A CATL közleménye szerint az első létesítmények várhatóan három éven belül elkészülnek.

Végül igyekeztek megnyugtatni a lakosságot:

nem kell attól félni, hogy a munkavállalók és a lakosság környezeti, egészségügyi kockázatokat szenvedjen, biztonságos technológiai és műszaki feltételek mellett végzik majd a gyártást.

A vállalat azt is közölte, hogy telephelyeiken világszerte a „jó szomszéd” filozófiáját követik a gyárakat körülvevő közösségekkel. Mint fogalmaznak, mindig a helyi lakosok jólétét tekintik elsődleges szempontnak: „számunkra Debrecenben a lakosság vízellátásának biztonsága az első helyen áll. Az üzem vízfogyasztása nem veszélyezteti a helyi ivóvízellátást” – húzták alá.

Azt is közölték, hogy a lehető legkörnyezetbarátabb technológia alkalmazása miatt az üzem átlagosan 3378 köbméter/nap vízfogyasztást fog eredményezni, és számításaik szerint Debrecen jelenlegi vízfogyasztásához képest ez nem jelentős mennyiség. Továbbá jelenleg a hűtőtornyoknál a szürkevíz felhasználását mérlegelik, amely a teljes vízfogyasztás mintegy hetven százalékát adná. A beruházás jelenlegi státusza a tájékoztatásuk szerint a magyar törvényeknek és előírásoknak megfelelően a tervek szerint halad.

Fontosabb előzmények:

“Polgármester úr nem jön ki?” Petícióval érkeztek az akkugyár-ellenesek a debreceni Régi Városháza elé – tudósítás

Németország a töredékét adja a CATL gyárának a magyar állami támogatáshoz képest

Papp László a németországi CATL-látogatás után: “Nagyon bízom abban, hogy a debreceniek is meg fogják érteni, hogy ez egy haladó technológia”

Fideszes propagandisták dollárbaloldalaznak a debreceni alpolgármester akkugyáras videója alatt

CATL: “Papp László legalább négyszer nem mondott igazat az elmúlt hónapokban” – tovább aprítja Debrecen polgármesterét a helyi DK

Eltüntették a tanulmányt, amelyben azt írták, hogy brutális lenne a CATL debreceni gyárának vízfogyasztása

Nincs akku, nincs alku – a debreceni milliárdos sem akarja a CATL gyárat