Balmazújváros testületi ülés

Balhés véget ért a testületi ülés Balmazújvárosban: összevesztek a jegyzővel és a polgármesterrel, majd leléptek

Helyi hírek

Hegedüs Péter, Balmazújváros független polgármestere rendre beszámol a város testületi ülésein tapasztalható anomáliákról, és rendszeresen arra a következtetésre jut, hogy egyes képviselők szándékosan akadályozzák a munkát.

Szerdán fontos napirendi pontokat tárgyalt volna a városvezetés, de az ülés idő előtt véget ért, és a polgármester kénytelen volt határozatképtelennek nyilvánítani azt.

A balmazújvárosi önkormányzat által megosztott felvételt 10:40-től érdemes figyelni, itt a fideszes Tóth Attila arról beszél, hogy korábban kifogással élt egy polgármesteri határozattal kapcsolatban. Erre kapott ígéretet, hogy bemutatják, de ez szerinte nem történt meg.

Hegedüs Péter Tóth Attilának azt felelte, a hivatalos dokumentum fent van a város honlapján, bárki hozzáférhet (egyébként tényleg fent van).

Ferenczi Mária (Célbakisér) azt kifogásolta, hogy nehéz követni a napirendi pontokkal kapcsolatos kiküldött anyagokat.

15:30-nál Tóth Attila ismét a kifogásolt polgármesteri határozatok ügyét feszegeti. Elmondta, a kormányhivatal először törvénytelennek minősítette Hegedüs 2022. június 15-én hozott határozatait, majd Szilágyi Gábor jegyző azt állította neki, hogy birtokában van egy olyan levél, ami ezt cáfolja, és ezt be is tudja neki mutatni. Tóth Attila azt mondta, a város honlapján nem talált olyan dokumentumot, ami arról szólna, hogy a kormányhivatal megváltoztatta álláspontját.

Hegedüs Péter azt ígérte, Tóthnak külön bemutatják majd a határozatot, ha az beérkezik hozzájuk, egyébként véleménye szerint a fideszes képviselő által említett törvénysértéseknek a felét sem lehet elfogadni.

Tóth Attila szerint az, hogy a kormányhivatal lezárta az eljárást, az nem azt jelenti, hogy visszavonta. Egyébként nem kér kioktatást a polgármestertől. Kérdése továbbra is ugyanaz. Hegedüs továbbra is a város honlapját ajánlja neki tájékozódásul. A polgármester szerint Tóth Attila oktatja ki őket, és nincs tisztában dolgokkal. Mindkét városatya úgy gondolja, a másik fél a rendelet elfogadásának gátja.

21:20-tól hallható Szilágyi Gábor jegyző, amint hangsúlyozza, a kormányhivatal lezárta a döntést. Majd Ferenczi Mária szerint a kormányhivatal “megállapította a törvénysértést”. Hegedüs Péter itt közbeszól: “Nem állapította meg, képviselő asszony, kérdést kérünk!”. Ferenczi Mária arról érdeklődik a jegyzőnél, hogy tovább is van-e még, csak addig tartott az ügy, hogy a kormányhivatal “megállapította a törvénysértést”.

A jegyző azt mondja erre, nem lepik meg ezek a kérdések, mert Ferenczi Máriáék már nagy bizonyságot tettek arról, hogy részletesen ismerik az önkormányzati törvényt. A polgármester a döntést – így Szilágyi Gábor – nem a polgármesteri hatáskörében hozta meg, hanem a képviselőtestület mulasztásából adódóan. A jegyző szerint a kettő nem ugyanaz, (közben bekiabálások, főszerepben Tóth Attila és Ferenczi Mária) ugyanis az éppen zúgolódó képviselők nem jelentek meg a testületi ülésen.

26:38: a fideszes Tóth Attila ismét szót kap, de a polgármester félbeszakítja, mert nem kérdést tett fel. Tóth erre ingerülten reagál, a mikrofonjához nyúl, és többször elhangzik szájából a “Jó, akkor…” Majd két kérdést tesz fel: 1. a polgármester miért nem tudja bizonyítani igazát? 2. mikor szól rá a jegyzőre, hogy ne oktassa ki a képviselőket, és ne hazudozzon?

Tóth Attila még mondja a magáét, de már kihangosítás nélkül. Végül Ferenczi Mária személyeskedve folytatja: tízszer nyomta meg a gombot, de nem kapott szót, mert a polgármester “nem adott hátra utasítást”. Hegedüs ezt cáfolja. Majd Ferenczi arról beszél, ha szeretnék, hogy működjön a testület, akkor azt úgy kellene vezetni. Hogy kérdést is tartalmazzon felszólalása, arról érdeklődik, hogy a jegyző 13. tagja-e a képviselő-testületnek. Mert folyamatosan elmondja a véleményét – teszi hozzá Ferenczi Mária.

Végül Ferenczi Mária azt mondja, az lenne a legjobb, ha felállnának, és elmennének haza. Még egy kérdéssel próbálkozna, de Hegedüs szerint ez nem minősül annak. Erre Ferenczi azt mondja, befejezte. Összepakol és elmegy.

Tóth Attila arról szeretné tájékoztatni a lakosságot, hogy szerinte a jegyző folyamatosan hazudik és kioktatja őket – itt a polgármester a fideszest is félbeszakítja. Ferenczi Mária (Célbakisér), Béke Imréné (Fidesz) és Tóth Attila (Fidesz) ingerülten távoznak az ülésteremből.

29:20: Szilágyi Gábor jegyző visszautasítja az ellene felhozott vádakat, elmondása szerint arról nem tehet, hogy kérdéseket tesznek fel neki, amire ő illő módon igyekszik válaszolni.

A polgármester végül megállapítja, hogy a testület határozatképtelenné vált, és berekeszti az ülést.

Kapcsolódó:

A képviselő-testület “szakadár” tagjai akadályozták a dolgozói bérek kifizetését Balmazújvároson – lépett a polgármester

Zűr a balmazújvárosi képviselő-testületben: betelt a pohár a polgármesternél

Közzétették, hogy mire költi Balmazújváros a pályázaton nyert 351 millió forintot

Titokban kegyelmet kaphatott Áder Jánostól a börtönbüntetésre ítélt volt balmazújvárosi polgármester

Közvetlen EU-s forrásból újulhatnak meg a Balmazújváros körüli vizes élőhelyek