Pósánné Rácz Annamária

Tehetséges diákok juthatnak pénzhez a Debreceni Egyetem támogatásával

Egyetem Helyi hírek

Új ösztöndíjat hozott létre a Debreceni Egyetem azoknak a tehetséges diákoknak a támogatására, akik középiskolai tanulmányaik során kiemelkedő eredményeket értek el az országos tanulmányi versenyeken, és az egyetem valamelyik képzésén tanulnak tovább. Az intézmény emellett évente egyszer a legjobban teljesítő középiskolát is jutalmazza – derül ki az intézmény közleményéből.

A felsőfokú tanulmányaik megkezdésében segíti a leendő elsőéves hallgatókat az új ösztöndíjjal a Debreceni Egyetem – jelentették be szerdán tartott sajtótájékoztatójukon az intézmény vezetői. A támogatást az első szemeszter első félévében kaphatják majd azok az elsőéves hallgatók, akik rangos középiskolai tanulmányi versenyeken kiváló eredményeket értek el.

A pályaorientáció és a beiskolázás szempontjából eredményes, valamint a Debreceni Egyetem által készített középiskolai rangsorban előkelő helyet elfoglaló oktatási intézmények is kapnak támogatást, így ösztönöznék továbbra is magas szintű oktatási tevékenységre a középiskolákat, amelyek így hozzájárulhatnak a Debreceni Egyetem felvételi eredményeinek javításához is.

Az OKTV, az OSZTV és az SZKTV versenyek döntőjében az első 30 helyezést elérőket, illetve az egyéb versenyeken az első húszba kerülőket támogatja az egyetem. A kiemelt országos megmérettetéseken eredményes hallgatók egyszeri alkalommal 100 ezer, az egyéb versenyeken jól teljesítők pedig 50 ezer forintot kapnak. A támogatásban érintett iskola tehetségfejlesztő, pályaorientációs, diákönkormányzati programjainak megvalósítására, az abban részt vevő pedagógusok munkájának elismerésére fordíthatja az egyetemi hozzájárulást.

Olyan ösztönző rendszert akartunk indítani, ami arra készteti a diákokat, hogy részt vegyenek valamilyen tehetséggondozó programban, valamint már a középiskolai tanulmányaik során sikeresek legyenek. Az ösztöndíjra azok lesznek jogosultak először 2023 őszén, akik az érettségi évében az általános vagy a pótfelvételi eljárásban felvételt nyernek a Debreceni Egyetem állami ösztöndíjas alap- vagy osztatlan képzésére és felsőoktatási tanulmányaikat a felvétel évében aktív hallgatói jogviszonyban kezdik. Az ösztöndíjra a diákoknak pályázniuk kell és egyetemi tanulmányaik során egyszer jogosultak rá.

A Debreceni Egyetem beiskolázási bázisintézményeként az a középiskola részesülhet anyagi támogatásban, amelyik a felvettek és a nyelvvizsgával rendelkezők száma, valamint a felvettek átlagpontszáma alapján az egyetem által készített rangsorokban előrébb lépett a megelőző évben elfoglalt helyéhez képest és az első hatvan hely valamelyikén szerepel a rangsorban – tájékoztatott Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója.

Szobrot kapott Pfau Ernő a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Böszörményi úti campusán