Mándi: “A Tócóskertnek és a Tócóvölgynek nem új lakókra van szüksége”

Helyi hírek

Megteltek a tócóskerti óvodák, és az új helyek sem lesznek elegendők – figyelmeztet közösségi oldalán Mándi László momentumos önkormányzati képviselő, aki az Egységben Magyarországért jelöltje lesz az április 3-ai országgyűlési választáson.

Mándi szerint annyira nincs hely az itteni óvodákban, hogy hosszú évek óta minden egyes évben külön önkormányzati határozattal kell engedélyezni a három tócóskerti óvoda minden csoportjában, hogy átléphessék a törvényileg meghatározott limitet.

Az ellenzéki képviselő emlékeztet: a csoportok többsége 28-30 gyermekkel próbál óvodai nevelést nyújtani.

Miközben mindannyian tudjuk – szülők és nevelők, a helyzet valódi érintettjei -, hogy ekkora csoportokban nem működhet normális óvodai fejlesztés

– állapítja meg.

Minél előbb leállítanák a Tócóvölgybe tervezett beruházásokat, petíciót indít az ellenzék

Mándi László szerint nemhogy tehetséggondozás, egyéni igényekre odafigyelés és speciális készségfejlesztés nem lehetséges ilyen zsúfoltságban, de az alapvető napi tevékenységek is épp csak elláthatók.

Arra is rámutat: a Tócóskert három óvodájában az elmúlt években folyamatosan nagyjából 40-50 fővel lépik túl a törvényileg lehetséges maximális létszámot. Az átlagos, magyar jogszabályok javasolta csoportlétszámhoz (20 fő) képest 100-150 fővel több gyermek zsúfolódik össze ezekben az ovikban.

Az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje szerint hiába épít az önkormányzat jelenleg egy 100 gyermek befogadására alkalmas óvodát a Tócóvölgyben, ez éppen csak arra lesz elég, hogy a tócóskerti gyermekeknek végre valahára ne kelljen a törvényi kereteket átlépő méretű csoportokba zsúfolódnia. Az európai színvonalú óvodai állapotoktól ez továbbra is messze lesz.

Kevésbé lesz betondzsungel jellege a Tócóvölgybe tervezett lakóparknak, de így sem örül neki mindenki

Mándi László még nagyobb gondnak érzékeli az önkormányzat által tervezett 1000 lakásos lakóparkot, amit várhatóan jelentős részben gyermekes családok vesznek majd igénybe.

Képzeljük csak el, mi lesz itt, ha a már így is végletekig terhelt Tócóskertben megjelenik 300-400 új kisgyermek, akiknek egész egyszerűen nem lesz hová óvodába járniuk

– fejtegeti Mándi László, majd levonja a következtetést:

A Tócóskertnek és a Tócóvölgynek nem új lakókra, hanem a meglévő lakók életkörülményeinek javítására van szükség. Új óvodákkal, bölcsődékkel, orvosi rendelőkkel, és egy kulturált szabadidőparkkal az építendő lakópark helyett.

A Momentum petíciót indított a Nagyrét beépítése ellen.