Minél előbb leállítanák a Tócóvölgybe tervezett beruházásokat, petíciót indít az ellenzék

Helyi hírek

A debreceni városvezetés egy legalább 1000 lakásos lakópark építését tervezi a  Tócóvölgybe – közölte Mándi László, az ellenzék közös országgyűlési képviselője. Ez pedig 2-3000 új lakó beköltözését, ezzel együtt körülbelül 1000-1200  új autó megjelenését jelenti a környék útjain. A tervezett lakóparképítés egyrészt  elviselhetetlen zsúfoltsággal, másrészt a jelenlegi zöldterület legalább felének  eltüntetésével járna.

Belegondolni is rossz, mi történik majd, ha a lakóparkkal megjelenő több mint 1000 új autó  megpróbálja átverekedni magát a Kishegyesi út jelenleg is elviselhetetlen dugóján reggelente  és délutánonként. A sokkhatás ráadásul a bekötőutak forgalmát is befagyasztja majd, hiszen  a beállt forgalmú útra lehetetlen lesz majd rákanyarodni a mellékutcákból. Az egérutakat  kereső autósok pedig a környék más nagyobb utcáinak forgalmát is eldugítják majd. Egy esetleges koccanás következményeiről már nem is beszélve. 

De nemcsak az utak, hanem a környék közszolgáltatásai is rég túltelítettek már. A tócóskerti  óvodákban például annyira nincs több hely, hogy hosszú évek óta minden egyes évben külön  önkormányzati határozattal kell engedélyezni a három tócóskerti óvoda minden  csoportjában, hogy átléphessék a törvényileg meghatározott limitet. Az ideálishoz képest  közel 200%-os, de a törvényi maximumhoz viszonyítva is nagyjából 115%-os a túlzsúfoltság mértéke.  

Ezen a jelenleg épülő tócóvölgyi óvoda sem fog érdemben segíteni, mert a mindössze 100  gyermeknek kialakított új helyek legfeljebb a törvényi maximum szintjére tudják mérsékelni  a túltelítettséget. Egy 1000 lakásos lakóparkkal beköltöző akár több száz kisgyermeknek  ismét nem lesz elég hely a környék óvodáiban. 

Mándi nem hagyja annyiban a tócóvölgyi kontárkodást

A tervezett lakópark ráadásul a Nagyrét területének legalább a felét, 15 hektárt építene be:  ennyivel, azaz a jelenlegi minimum 50%-ával csökkenne a zöldterület a Tócóskert és a  Tócóvölgy mellett.

Azt a Nagyrétet csonkítanák meg, ami jelenleg 20.000 környékbeli  egyetlen valamirevaló zöldövezete, ahová kutyát sétáltatni, futni, sétálni, jógázni és szabad  levegőn lenni mozdulnak ki rendszeresen a Tócóskert és a Tócóvölgy lakói.  

A Tócóvölgy mellé tervezett gigantikus lakópark rossz ötlet, és semmiképpen sem szabad  megvalósítani. Nagyarányú lakásépítésekre Debrecen déli területein van hely, és ide is  indokolt új városlakóknak költözni: hiszen itt jönnek létre mostanában új munkahelyek  Debrecenben a betelepülő cégek révén. És bár a jelenlegi városvezetés úgy tűnik, hogy ezt  nem érti, de egy 21. századi városban fontos alapelv, hogy a lakóhelyek ne legyenek távol a munkahelyektől. Így nemcsak kevesebbet kell ingázni, de a közlekedésen pénzt és  légszennyező károsanyagot is spórolhatunk.  

A Nagyréten semmi keresnivalója egy gigalakóparknak. Helyette egy emberközeli  szabadidőparkot kell megvalósítanunk a területen, harmóniában a természettel, a  Tócó-patakkal és a meglévő élővilággal.  

A Fidesszel ellentétben az ellenzék közös országgyűlési képviselőjeként azonban nem  gondolom, hogy egyedül kellene kitalálnom, mi a jó a városnak és lakóinak. Ezért a  Momentum debreceni szervezete nevében tavaly már konzultáltunk a szabadidőparkról a  környéken élőkkel. A több száz ember által kitöltött online kérdőívünk szerint az emberek  örülnének egy szabadidőpark megvalósulásának.  

Sokaknak tetszenének a CIVAQUA révén helyreállított vízellátású Tócó-patak mentén  kialakított pihenőhelyek. Valamint egy normálisan használható, nagyméretű kutyafuttatót is  igényelnének az emberek, mert a Tócóskertben a város által épített megoldásokat  használhatatlannak tartják. És persze árnyékot adó fák, padok, bográcsozóhelyek, sportolási  lehetőségek, csobogók és ivókutak mind-mind felmerültek a konzultációt kitöltők javaslatai  között.  

Mándi László a Tócóskertről: ha ezt nevezik “felújításnak”, akkor most kéne abbahagyni

Mivel azonban a fideszes városvezetés láthatóan nem foglalkozik a debreceniek  véleményével, amikor jelentős beruházásokról dönt, nyomatékosítani fogjuk feléjük  a tócóskertiek és tócóvölgyiek szavát.  

Ezért petíciót indítunk, melyet szeretnénk, ha minden környéken élő aláírna: NEM  akarunk lakóparkot a Tócóvölgyi Nagyréten, a területet KIZÁRÓLAG zöldterületi  fejlesztésre lehessen használni! 

Minden Tócóskert és Tócóvölgy környékén élőt, és minden más városrészben lakó debrecenit  is biztatunk: írják alá a petíciót most, hogy minél hamarabb leállíthassuk ezt az átgondolatlan,  mindenki számára káros beruházást! – olvasható Mándi László közleményében.

1 thought on “Minél előbb leállítanák a Tócóvölgybe tervezett beruházásokat, petíciót indít az ellenzék

 1. Nekem egyre inkább az jön le, hogy az ellenzék mindent megfúr, ami nagyobb fejlesztés a városban! Hihetetlen, hogy nem képesek felfogni, hogy Debrecen pont azért az egyik legfejlettebb város Magyarországon, mert folyamatosak a fejlesztések!
  “Nagyarányú lakásépítésekre Debrecen déli területein van hely, és ide is indokolt új városlakóknak költözni: hiszen itt jönnek létre mostanában új munkahelyek Debrecenben a betelepülő cégek révén” – tehát Mándi szerint ne lakópark mellé építsünk lakóparkot, hanem az ipari övezetbe… Hát, mit ne mondjak: nagyon “okos”…
  Mert valahova feltétlen kell építeni, mert rengeteg munkahely lesz a városban, kellenek a bérlakások ezrével!
  Szerintem valaki nem attól ellenzéki, hogy mindenbe beleköt, hanem hogy ha jobb ötletei, javaslatai vannak mint a “hatalomnak”!
  Mondom ezt elkötelezett ellenzékiként: tessék előállni egy sokkal jobb helyszínnel: érvekkel, tervekkel, indokokkal!
  Mert ez így nem több, mint pitiáner, ócska kötözködés!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük