Idős férfit rántott le a bicikliről Debrecenben – súlyos büntetésre számíthat

Helyi hírek

A Debreceni Járásbíróság 2020. július 6-án távmeghallgatás útján tartott előkészítő ülést annak a letartóztatásban lévő vádlottnak az ügyében, akivel szemben a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.

Az előkészítő ülés során az ügyész ismertette a vádiratot. Az ügyészség beismerő nyilatkozat, valamint a tárgyaláshoz való jogról történő lemondás esetén a vádlottal szemben 6 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetést és 6 év közügyektől eltiltást indítványozott.

A vádirat szerint H. L. 2019. szeptember 18-án 19 óra körül egy debreceni nagyáruház kasszasoránál tartózkodott, amikor az önkiszolgáló pénztáraknál felfigyelt arra, hogy egy idős férfi a fizetést követően a nála lévő készpénzt a nadrágja zsebébe visszatette, majd a kasszáktól távozott. A 31 éves férfi követni kezdte a sértettet, aki a kerékpárját tolva a Kishegyesi út és István út felé haladt. Az idős férfi a kerékpárúton felült a biciklijére, majd egy fékezést követően a vádlott hátulról átkarolta a sértettet és a kerékpárjával együtt felborította. Mind a sértett, mind a vádlott a földre esett, ekkor H. L. benyúlt a sértett nadrágjába, amelyből kitépte a 70.000 forintot, majd a helyszínről elszaladt. A sértett segélykiáltásait a közelben lévők észlelték és a segítségére siettek. Az idős férfi a támadás miatt nyolc napon belül gyógyuló zúzódásos sérüléseket szenvedett.

Az előkészítő ülésen a vádlott a vádirattal egyezően nem ismerte be a bűncselekmény elkövetését és nem mondott le tárgyaláshoz való jogáról. A férfi vallomást nem tett, azt viszont elmondta, hogy nem ő követte el a bűncselekményt.

A büntetőper tárgyalása 2020. szeptember 7-én folytatódik.