Közbeszerzési Hatóság: a rendkívül nehéz gazdasági helyzetben is segítik a közbeszerzések résztvevőit

Gazdaság

A közbeszerzések résztvevőinek segítésére, a hirdetmények előzetes vizsgálatára és a szerződések ellenőrzésére helyezi a hangsúlyt a hatóság a jövőben – tájékoztatta Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság (KH) elnöke a szervezet 25 éves évfordulója alkalmából szervezett nemzetközi konferencia résztvevőit a hatóság kedden az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.

A Közbeszerzési Hatóság küldetése, hogy szakértői támogatással és oktatással segítse a közbeszerzési eljárások szereplőit, tovább erősítse a kis- és közepes vállalkozókat (kkv), valamint a fenntarthatósági szempontok alkalmazását – idézi a közlemény Kovács Lászlót.

Az elnök fontosnak tartja a hirdetményellenőrzést, amellyel számos jogsértést előzhetnek meg. Akár csak a szerződések ellenőrzésével. A jövőben e két tevékenység az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kap a hivatal munkájában – mondta.

A konferencián Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke a közlemény szerint kiemelte, hogy tavaly a közbeszerzési eljárások 87 százalékában nyertek kis- és középvállalkozások, értékben minden 100 forintnyi megbízásból 59 forint került kkv-hoz. Ezek a vállalkozások jelentik a magyar gazdaság motorját, és biztosítják a munkahelyek kétharmadát, ezért a cél, hogy tovább erősödjenek a közbeszerzési piacon – hangsúlyozta a politikus.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke bíztató jelnek nevezte, hogy az uniós és a magyar közbeszerzési rendszerben is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a zöld szempontok. Példaként említette, hogy Magyarországon 2019-ben több mint 900 zöld közbeszerzési eljárás valósult meg, 1200 milliárd forint összértékben.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke elmondta, hogy a GVH és a Közbeszerzési Hatóság munkája számos ponton kapcsolódik, ezért a két szervezet megújította együttműködését, így gyorsult az ügyáttétel és az információcsere is a két intézmény között.