Készítsük fel immunrendszerünket természetes módon az őszre

Wellness

A népi gyógyászatban használt anyagok egyre inkább visszaszivárognak a mai ember házi patikájába is. Szinte minden háztartásban találunk kamillateát, mentát, csipkebogyót. Egyre többen egészítik ki a modern orvosi terápiákat naturális kezelésekkel. Különféle állati és növényi eredetű eszközök állnak rendelkezésünkre, ha testi panaszaink vannak. 

Nagyon fontos ugyanakkor, hogy a természetes gyógymódok mellett az orvosunkat is keressük fel, ha betegek vagyunk. Azonban az őszre és a télre bátran készíthetjük szervezetünket a természet adta ajándékokkal. 

A gyógynövények széles körű alkalmazása

Ha szeretnénk felkészülten várni a hidegebb időt és a vele érkező vírusokat és baktériumokat, töltsük fel vitaminokkal szervezetünket. Az echinacea vagy kasvirág kiváló természetes vitaminforrásunk. Kapható tea formájában, szirupként vagy épp szilárd tabletta vagy kapszula formájában.

Ugyancsak nagyon gazdag C-vitamin forrás a csipkebogyó, amelyet számos módon felhasználhatunk. Ha frissen szedjük, készülhet belőle tea, szörp vagy akár lekvár is. A leghatásosabb, ha néhány napra hideg vízbe áztatjuk az összetört bogyókat. Ez a hűvös ital ugyan nem melegít úgy át, mint egy forró tea. Azonban így őrzi meg legjobban a vitamintartalmát a növény.

Állati eredetű természetes gyógyszerek

Nem csak a növények tápanyagait állíthatjuk egészségünk szolgálatába. Az Omega-3 zsírsav a legnagyobb mennyiségben a halakban van jelen. Ez a kémiai vegyület felelős többek között az immunrendszerünk működéséért és az agyi teljesítményünkért is. Épp ezért lenne tanácsos minél több halat fogyasztanunk, azonban ebben még hazánknak van hova fejlődnie. 

A másik, még elterjedtebb, állatok által nyert természetes gyógykészítményünk a méz. Igazi egészségügyi kincsesbánya ez az arany színű anyag. Antibakteriális hatásának köszönhetően például kiváló a felső légúti betegségek esetén. Sőt, akár sebet is kezelhetünk vele, megelőzve ezzel annak elfertőződését. 

Kannabisz – a megosztó gyógynövény

A kendernövény felhasználási területe évszázadok óta igen széles körű az egész világon. Ezt a növényt tévesen könyveltük el illegális drogként, hiszen ez csak egy összetevőjére, a THC-re igaz.

Amerikai kutatások számos jótékony egészségügyi hatását fedezték fel a kendernövény CBD nevű alkotóelemének. A Hemplux termékei kiegészítő terápiaként szolgálhatnak idegrendszeri betegségek, lelki zavarok vagy épp rákos daganatok esetén. Emellett általános gyulladás- és fájdalomcsillapító hatást is tulajdonítanak a kendernövénynek, így a hétköznapokban is alkalmazható. Ráadásul papír és textil is készülhet kenderből.

További gyógyító növényeink

Emésztési panaszok esetén a gyömbér, a borsmenta vagy a kamilla nyújthat segítséget számunkra. A kurkuma alkalmazása hozzájárul az ízületek egészségéhez. A fokhagyma pedig segít felvenni a harcot a kórokozókkal szemben.