Exluzív: A C’Mon C’mon díszvetítésén jártunk Los Angeles-ben

Világ

Joaquin Phoenix és Woody Norman főszereplésével mutatták be Mike Mills rendező új filmjét a C’mon C’mon-t. A nagybácsit alakító Joaquin Phoenix női partnere a filmben Gaby Hoffmann. A vetítést követő beszélgetésen a rendező, Gaby Hoffmann és Woody Norman mellett részt vett a film másik szereplője Jabukie Young-White is. Ott jártunk a helyszínen, Los Angelesben.

Mike Mills fekete-fehér filmdrámája mellbevágóan őszintén beszél betegségről, szülői aggodalomról és elveszettségről, de leginkább arról, hogy milyen szövevényes és bonyolult a gyermeki lélek és hogyan tud ezzel a felismeréssel megbirkózni egy érzékeny, középkorú férfi. Egy nagybácsi, aki azt a feladatot kapja az élettől, hogy unokaöccse felügyeletét lássa el kialakult élete, rádióriporteri munkája mellett. A férfi egyedül és hosszú heteken át van együtt a gyermekkel és igyekszik lelkiismeretesen megoldani a nevelését, miközben New York-ba és New Orleans-ba szólítja a munkája.

A szereplőválasztás telitalálat és a színészvezetés kifogástalan. A kisfiút alakító Woody Norman ösztönös játékával egy kiskamasz forrongó, bizonytalan, szeretetigényes lelkét képes részletes finomsággal megmutatni. Gaby Hoffmann a férje betegsége és anyasága közt őrlődő, a hatalmas hullámveréseket kiálló, erős, de a végtelenségig kimerült nőt formálja meg – sikeresen. Joaquin Phoenix a karaktere érzéseinek mély rétegeit is képes feltárni. “Joaquin mély és intelligens színész és ember. Aki egy kicsit azért félelmetes is, kiszámíthatatlan, mert mindig csinál valamit, mindig valamin jár az esze. Csak belép a díszletbe és magával hoz egy egész világot. Ez Joaquin.“ – idézi fel forgatási élményeit a színésszel Gaby Hoffmann színésznő.

A film témája nem igazán eredeti gondolat, láttunk már sok hasonló sztorit filmvásznon – a rendező könnyen belecsúszhatna a klisékbe, ahogyan a két szereplő  összeszokik, közeledik egymáshoz. De Mike Mills, valamire nagyon ráérzett, mert minden jelenet hatalmas súllyal ereszkedik le ránk és a bőrünk alá másznak be a dialógusok nyersen megírt mondatai. A titka talán a hétköznapiságban, a hiperrealista ábrázolásmódjában rejlik. Olyan párbeszédek hangzanak el – és úgy – a főszereplők között, amilyenek bármelyik családban, bármelyik napon elhangozhatnának. Mintha nem is előre megírt dialógusok lennének, hanem rögtönzések.

Moderátor, Mike Millls rendező, Woody Norman, Gaby Hoffmann, Jabukie Young-White

“Testvéreket alakítottunk és Joaquinnek ebben a dologban sok személyes tapasztalata van, mert három lánytestvére is van. Nekem nincs fiútestvérem, csak egy lánytestvérem. Viszont nekem is volt miből táplálkoznom, hogy meg tudjuk teremteni a két szereplő közti vibráló feszültséget, mert sok fiúbarátom volt. Velük sokat nevetünk, de sokat harcoltunk is egymással. Szó szerint is, de ezekben a játékos küzdelmekben olyan energiák, olyan erők szabadultak el néha hogy az hisztériához vezetett. Joaquinnel nagyon hamar el tudtuk érni azt az állapotot, amelyből megszületett a két szereplő közti dinamika a jelenetek felvételekor.” – magyarázza Gaby Hoffmann.

A film képkockái is szinte dokumentumfilm jellegűek, intimen mutatják be az emberi viszonyokat – szinte elfelejtkezünk arról, hogy egy kamera felvételeit látjuk. Mike Mills olyan hitelesen és közelről ábrázol élethelyzeteket (például, amikor a boltban egy pillanatra elveszíti a nagybácsi a kisfiút), hogy szinte maga a néző is belekerül a jelenetbe és átéli a vérfagyasztó rettegést, hogy milyen lenne elveszíteni egy kisgyermeket.

“Nagyon ideges voltam azon a napon, amikor a kiabálós jelenet felvétele volt soron Joaquinnal. Nem akartam vele kiabálni! – meséli a 11 éves színész, aki a filmbéli alakításáért már idén hazavihette a Heartland Nemzetközi Filmfesztivál legjobb fiatal színésze díját. “Nem szeretek veszekedni és kiabálni és megrettentett a gondolat, hogy a stáb előtt kell majd kiereszteni a hangomat Joaquinre. Szerencsére Joaquin nagyon sokat segített nekem azon a napon. Azt hiszem, ez volt a legfontosabb dolog, amit megtanultam ezen a forgatáson.”

– Vida Virág –

Képek: Vida Virág