Kampány indult, hogy minél többen vallják magukat ateistának vagy vallástalannak az októberi népszámláláson

Ország

A Magyar Ateista Társaság közösségi gyűjtést indít arra a kampányra, hogy az októberben kezdődő népszámláláson a lehető legtöbben vallják magukat ateistának vagy vallástalannak – vette észre a Telex.

„Akiknek elegük van a »keresztény Magyarország« szólamából, az egyházak és az állam összefonódásából, a régimódi kereszténydemokráciából, azoknak fel szeretnénk hívni a figyelmét arra a lehetőségre, hogy a népszámláláson vallhatják magukat kifejezetten ateistának, felekezeten kívülinek, vagy megtagadhatják a válaszadást a világnézeti kérdésre.”

– olvasható a  Go Get Funding oldalon.

A kampánnyal azt akarják elérni, hogy a magukat kereszténynek vallók aránya 50 százalék alá csökkenjen. A 2011-es népszámláláson 54,19 százalék tartotta magát kereszténynek, de az azóta készített felmérések alapján a Társaság jó esélyt lát arra, hogy a magyar társadalom kevesebb, mint fele keresztény.

A kezdeményezők szerint ha minél többen vallják magukat ateistának, vallástalannak, akkor a politikusok rá fognak ébredni arra, hogy őket is képviselniük kell, így megállíthatják a teokratikus tendenciákat.