Elmoshatja-e az eső a debreceni virágkarnevált? Ezt mutatja most az előrejelzés

Helyi hírek

Feltartózhatatlanul közeledik felénk az a hidegfront, ami – ha minden jól megy – jelentősen csökkentheti az aszályhelyzetet, és legalább részben bepótolja az idén nyáron elmaradt csapadékot. De kell-e aggódnunk amiatt, hogy a 2015-ös virágkarneválhoz hasonlóan bőrig ázunk?

Az előrejelzések szerint a hétvégén érkező, és a Kárpát-medencében több napra letáborozó hidegfront nyomán akár 50 milliméter eső is lehullhat Debrecen környékén. No, de mire számítsanak azok, akik szeretnék élőben végigkövetni a 2022-es virágkarnevál rendezvényeit?

Egyelőre úgy fest, szombaton, augusztus 20-án még nem kell nagy zuhékra készülni.

Ekkor a keleti, északkeleti országrészben még sok napsütés várható, bár elszórtan már várhatók zivatarok. A java azonban Debrecen térségét csak vasárnapra éri el. Augusztus 21-én már keleten is sokfelé kell számítani záporokra, zivatarokra.

Az Időkép csapadék-előrejelzése egészen pazar képet mutat, 5 nap alatt közel 50 milliméter esőt prognosztizálnak:

Augusztus 20 időjárás Debrecen

Extra szondákkal is figyeli a légkört a meteorológiai szolgálat

A légkör pontosabb, alaposabb feltérképezésére extra szondákat enged fel a következő napokban az Országos Meteorológiai Szolgálat, hogy segítsék a hétvégi ünnepi programokra készülődőket.

A meteorológiai szolgálat csütörtökön a Facebook-oldalán azt írta: az időjárási helyzet nem könnyíti meg a napokban sem a meteorológusok, sem a rendezvényszervezők, sem pedig a programot tervezők életét. Egyrészt egy hidegörvény lesz az ország térségében, amely – mint fogalmaztak – “már önmagában is elég bizonytalanságot jelent”. Ezen felül egy frontrendszer is bonyolítja a helyzetet.

Egyelőre az látható, hogy “labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak – ismertette a meteorológiai szolgálat.