Kósa Lajos

Ügyészség: Kósa Lajos hazudott a Pegasus-ügyben, tehát nem követett el bűncselekményt

Ország

Nem mondott igazat Kósa Lajos, amikor azt állította, hogy a Belügyminisztérium vásárolta a Pegasus-kémszoftvert, így nem követett el bűncselekményt – juttatta el az ügyészség válaszát a 24.hu-hoz a feljelentéseiről ismert Tényi István.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség indoklása szerint az ügyészség hivatalos tudomással bír arról, hogy a Belügyminisztérium Pegasus néven nem vásárolt szoftvert.

Kósa Lajos ellen minősített adattal való visszaélés, valamint hivatali visszaélés bűntette miatt tettek feljelentést, amikor egy újságírói kérdésre meglehetősen zavartan azt felelte, hogy a Belügyminisztérium vásárolta meg a magyar közéleti személyek és újságírók megfigyelésére használt, egyébként normális esetben terroristák ellen bevethető kémprogramot.

Kósa Lajos úton a világhírnév felé: vezető külföldi lapok is a Pegasus-botránnyal kapcsolatos vallomásáról cikkeznek

Az ügyészség szerint fent említett bűncselekményt minősített adatra lehet elkövetni, „a feljelentés – a feljelentő feltételezésén túl – ugyanakkor nem tartalmaz olyan körülményre vonatkozó konkrét adatot, tényt, amely az általa kifogásoltak szerint azt támasztaná alá, hogy a feljelentéssel érintett személy minősített adatot tett volna jogosulatlan személyek részére hozzáférhetővé”.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő nyilatkozatában ugyanis konkrét adatnak az tekinthető, hogy igennel válaszolt arra a kérdésre, miszerint a Belügyminisztérium beszerzője volt a Pegasus-szoftvernek. Az, hogy a Belügyminisztérium megvásárolta a Pegasus-szoftvert – a feljelentés-kiegészítés során beszerzett adatok alapján – tényszerűen nem felel meg a valóságnak, így ez a valóságnak meg nem felelő adat nem minősülhet minősített adatnak, vagyis a nyilatkozat ezen részében a minősített adattal visszaélés bűncselekményének elkövetése kizárt

– áll az indoklásban.

Kósa Lajos állításait Halász János sem cáfolta, sőt, azt mondta, nagyon nem örül, hogy földije kikotyogta ezt az információt.