Debreceni kutatócég: jelentős a Fidesz előnye

Ország

Jelentős a Fidesz előnye; ha most vasárnap lennének a választások a Fidesz-KDNP 55, a “baloldali” közös lista 44, a többi pártlista összesen csupán 1 százalékot kapna – derül ki a pártpreferencia mérését most indító Real-PR 93. közvélemény-kutató méréséből, melyet kedden juttattak el az MTI-hez.

A cég közleménye szerint lényegében kétpártrendszer alakult ki Magyarországon 2021 őszére. A “jobboldali” Fidesz és a “baloldal” közös listája küzd csak egymással a következő választáson, az összes többi pártra várhatóan leadott szavazatok elenyészőek. Hiába vannak szimpatizánsai Szanyi Tibornak, a kétfarkúkutyáknak vagy a Mi Hazánknak, a részvételüket biztosra ígérő polgárok végül csak a “jobb- és a baloldal” között fognak választani.

A teljes felnőtt népesség körében a Fidesz-támogatók aránya 46 százalék, míg az ellenzékkel szimpatizálók aránya 42 százalék. Egyéb pártokra a választópolgárok 2 százaléka lenne hajlandó szavazni, 10 százalékuk pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni a pártpreferencia-kérdésre. A jelenlegi kormánypárt újraválasztása már ebben a körben is biztosnak tűnik, a választást ugyanakkor csak az azon érvényes szavazatukkal résztvevők döntik el.

“Van miért harcolnunk” – kampányvideóval hergeli a Fidesz a békére vágyó magyarokat

Márpedig a Fidesz-tábor aktivitása nagyobb: a részvételüket biztosra ígérő választók 55 százaléka a Fideszre, 44 százaléka a “baloldalra” szavazna.

Ez az eredmény már Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltségét is figyelembe veszi, mivel az adatfelvétel a “baloldali” előválasztás második fordulója után készült.

A Fidesz jelentős előnyének legfőbb oka, hogy a “Budapesten kívüli Magyarországon” kiemelkedő a támogatottsága.

A részvételüket biztosra ígérő budapesti választópolgárok körében ugyan a “baloldali” közös lista vezet 59 százalékkal a Fidesz 40 százaléka előtt, de a Budapesten kívül élő biztosan résztvevő választópolgárok körében a “baloldali” lista csak 40, míg a Fidesz-KDNP 58 százaléknyi szavazatot kapna “most vasárnap”.

Mivel négyszer annyian élnek Budapesten kívül, mint a fővárosban, nem meglepő, hogy a fenti arányszámok összképe a Fidesz országos választási győzelmét valószínűsíti.

Híres lett ez a békemenetes néni, aki legszívesebben megölné Orbán Viktor kihívóját, Márki-Zay Pétert

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült, 2021. október 19. és 21. között, a felnőtt társadalomra kora, neme és lakóhelye szerint reprezentatív mintán. A hibahatár legfeljebb +/-3,1 százalék.

A Real-PR 93. debreceni székhelyű országos és helyi közvélemény-kutatásokkal foglalkozó cég, amely “kiemelt figyelmet szentel annak, hogy a budapesti politikai vitákban a vidéki Magyarország véleménye is megjelenjen”

– áll a cég közleményében.