EU-s pénzből újítottak fel négy játszóteret Debrecenben

Helyi hírek

Négy felújított játszótér készült el a városrészben, az itt megvalósuló Zöld Város Program egyik fő eleme a lakótelepek környezetének felfrissítése.

A munkálatok jól haladnak, a részletekről Papp László polgármester, valamint a városrész országgyűlési- és önkormányzati képviselője számolt be.

A Zöld Város Program Debrecen tíz városrészét érinti, a beruházások összértéke meghaladja a 6 milliárd forintot. Az Újkert az egyik legnagyobb érintett terület, itt 118 ezer négyzetméteren újul meg a zöldfelület. A fejlesztés része öt játszótér felújítása a lakótelepi tömbbelsőkben. 

„Négy játszótér elkészült, megkapta a szükséges engedélyeket, ezeket már használhatják a gyerekek, akik korszerű, jó minőségű gumiburkolaton, új és felújított elemeken is játszhatnak”

– fogalmazott Papp László polgármester a Doberdó utca és a Görgey utca által határolt területen levő játszótéren tartott sajtótájékoztatón.

Ezen a helyszínen külön kerítéssel választották ketté a játszóteret, hogy a kisebbek és a nagyobbak szabadabban játszhassanak. A gumiburkolat, és a szigorú szabályoknak megfelelő elemek biztosítják, hogy teljesen biztonságos legyen a környezet. Ezenkívül a Görgey Utcai Óvoda mellett, a Böszörményi út 55-73., valamint a 75-87. számok közötti tömbbelsőkben fejeződött be a játszóterek felújítása. A városvezető hozzátette: kiemelten fontos az elkészült értékek védelme, ezért az újkerti fejlesztés részeként 14 térfigyelő kamerát helyeznek el a városrész megújított részein. Papp László elmondta azt is, hogy a 2021-2027-es európai uniós fejlesztési ciklusban a tervek szerint tovább folytatódik a lakótelepek megújítása és a játszóterek fejlesztése.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő elmondta: négy játszótér elkészült, az ötödik, legkülönlegesebb park átadása a tél második felére várható. A Menyhárt József téren, a domb adottságait is kihasználva 10 új játszóeszköz, közte több egyedi csúszda várja majd a gyerekeket, és itt épül egy „erődítmény” is.

„A játszóterek mellett 9 sportpálya felújítása is része a programnak, de többek között lépcső- és járdajavítás, köztéri kamerák kihelyezése, közösségi terek kialakítása is megtörtént, illetve épült egy új KRESZ-pálya is a gyerekeknek.”

– mondta Kósa Lajos.

Bordásné Gyuris Katalin, az Újkert északi részének önkormányzati képviselője hozzátette: a beruházás általános zöldterületi rekonstrukciót is tartalmaz, ami a teljes területet figyelembe véve 83 fa és közel 37 ezer db cserje- és évelő növény ültetését, és 64 ezer négyzetméternyi fűfelület rekultiválását jelenti.

A Zöld Város Program munkálatai előreláthatólag 2022 januárjában fejeződnek be az Újkertben. A 9 helyszínen zajló, teljes beruházás összértéke megközelíti a 900 millió forintot.