Péntektől már a gyógyszertárak is árulhatnak FFP3-as maszkokat

Ország

Újabb ponttal egészítette ki Kásler Miklós a 2/2008. (I.8.) EüM rendeletet:

a Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent rendelkezés szerint már a gyógyszertárak is árulhatják a veszélyhelyzet ideje alatt az FFP1, FFP2 és FFP3 maszkokat.

A változásra az ATV figyelt fel elsőnek.

A rendelet úgy fogalmaz: „34. a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet által elrendelt veszélyhelyzet időtartama alatt az egyéni védőeszköznek minősülő FFP1, FFP2, FFP3 szűrőosztályú légzésvédők” is forgalmazhatóak.

A fenti rendelkezés péntektől lépett életbe.

A Müller Cecília országos tisztifőorvos által vezetett Nemzeti Népegészségi Központ (NNK) honlapján, az nnk.gov.hun ezt írják arról, hogy “kinek javasolt” az FFP- maszk:

Összhangban valamennyi mértékadó nemzetközi (CDC, OSHA, ECDC, WHO) szervezet szakmai álláspontjával az esetdefiníció alapján felmerülő COVID-19 gyanús eset, illetve a megbetegedettek ellátása során az egészségügyi személyzet légzésvédelmének biztosítására legalább FFP2, FFP3 szűrőosztályú légzésvédő alkalmazandó

A szűrő típusú légzésvédő eszközök esetében – mint amilyenek a jelenleg javasolt FFP2 és FFP3 szűrőosztályú légzésvédő eszközök – a belélegzett levegő egy szűrőn áramlik keresztül, amely a szennyező anyag visszatartásával, szűrésével a levegőből eltávolítja és/vagy megköti a részecske, valamint a gáz, gőz halmazállapotú szennyezőket.

Müller Cecília országos tisztifőorvos április végén arról beszélt, hogy az FFP2-es és FFP3-as maszkokat koronavírus-fertőzötteknek szigorúan tilos használniuk.

Előbbieket a járványmentes időszakban is jellemzően az operáló sebész és a sebészeti team használja. Ennek a maszknak a segítségével védik azt a beteget, akit éppen operálnak. A speciális maszkok esetén az irány fordított, tehát az éppen azokat védi, akik viselik azt. A maszkok egy része szeleppel rendelkezik. Szigorúan tilos olyan embernek viselni ezt a maszkot, aki pozitív

mondta ezt egy április végi sajtótájékoztatón.