Hegyes Gabriella alakításait idézik meg a Csokonai Irodalmi Laborban

Kultúra

Debrecen ikonikus operaénekese, Hegyes Gabriella pályafutását, emlékezetes alakításait idézi meg Ujvárosi Andrea, a Velünk élő opera háziasszonya két vendégével, Kéringer László és Rendes Ágnes operaénekesekkel május 18-án (szerdán) 18 órától a Csokonai Irodalmi Laborban. A Liszt Ferenc-díjas lírai szoprán, aki betegsége miatt nem tud jelen lenni a 70 éves debreceni operajátszás jubileumát ünneplő műsorban, 1967-től volt a Csokonai Színház operaénekese.

Bánk Bán

A Csokonai Színház nézői számos kiváló alakítását megcsodálhatták: Blonde (Mozart: Szöktetés a szerájból); Éj királynője (Mozart: A varázsfuvola); Marcellina (Beethoven: Fidelio); Mimi (Puccini: Bohémélet); Szilágyi Erzsébet (Erkel F.: Hunyadi László); Császárné (Kodály Z.: Háry János); Lakmé (Delibes); Stanci (Farsangi lakodalom); Melinda (Erkel F.: Bánk bán), Lucia (Donizetti: Lammermoori Lucia).

„Szeretem, amit csinálok, teljesen mindegy, hogy egy kis falusi templomban éneklek húsz ember előtt, vagy nagy koncertteremben, ugyanazzal a lelkesedéssel teszem”

– ezt Kéringer László mondta az egyik interjújában. Az operaénekes az utóbbi években az Acis és Galatea című pasztorál-operában, valamint a Biedermann és a gyújtogatók című tandrámában lépett színpadra Debrecenben. Dolgozott a Csokonai Színház és a Budapesti Operettszínház karigazgatójaként, 2010-től kizárólag énekléssel foglalkozik. Szólistaként rendszeres közreműködője a koncertéletnek, színházi előadásokon is fellép, gyakran vendégszerepel külföldön. Főleg barokk és kortárs művek specialistája.

Rendes Ágnes és Kiss-B. Attila
Rendes Ágnes és Kiss-B. Attila

Rendes Ágnest, aki 2004-ben nyert felvételt a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára, 2011-től szerepek sorában láthatta a Csokonai Színház közönsége: Bizet Carmen című operájában Frasquita szerepében, Erkel Ferenc Bánk bánjában Melindaként, Korngold A halott város című művében Lucienne-ként, Puccini Bohéméletében pedig Musettaként lépett színpadra, továbbá Iluskát alakította Kacsóh Pongrác János vitézében és Donna Annát Mozart Don Giovannijában.

Biri Gergely és Kéringer László
Biri Gergely és Kéringer László

A mára aktív nézőtáborral jelentkező beszélgetéssorozat ingyenesen látogatható. Jelentkezni az info@csokonaiszinhaz.hu címen lehet.

Velünk élő opera

2022. május 18., szerda 18 óra

CSIL, Klubterem

Fotó: Máthé András