Áramlopás Nádudvaron

Horgászbottal lopták az áramot a nádudvari szomszédok

Helyi hírek

A Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény miatt emelt vádat két vádlott ellen, akik áramvételezés céljából horgászbotok és hosszabbító kábelek felhasználásával csatlakoztak az utcán lévő légvezetékekre.

A vádlottak Nádudvaron egymás mellett laktak, egyikük ingatlanában sem volt áramszolgáltatás, nem kötöttek a szolgáltatóval szerződést, így áramvételezésre legálisan nem volt lehetőségük.

A két férfi 2020. októberében megállapodott abban, hogy szabálytalanul és illegális módon rácsatlakoznak az utcán lévő légvezetékre és így biztosítják házaikban az energiaellátást.

2020. október közepén a vádlottak egy hosszabbító kábel burkolatát levették, majd az abban lévő két vezetékre külön-külön rögzítettek egy-egy fémkampót és azokat a két egymáshoz kötött horgászbot végére tették. Az így elkészített eszközt felemelve a kampókat ráhelyezték az utcán, a tartóoszlopon lévő légvezeték második és harmadik ágára. A felrögzített hosszabbítókábel ezt követően szabadon lógott a földig, majd azt a vádlottak a járda alatt, illetve az udvaron, a fűben vezették be az egyik házba és a konnektorba történt csatlakoztatásával folyamatos volt az áramellátás. Egy további hosszabbítókábellel juttatták el az áramot a szomszédos ingatlanba is.

Áramlopás Nádudvaron

A vádlottak az illegális áramvételezéssel több foglalkozási, illetve szolgáltatási szabályt szegtek meg és ezzel közvetlen veszélynek tették ki a két ingatlanban lakó kilenc ember életét, testi épségét.

A két férfi 2020. október közepétől 2021. január 14. napjáig az áramlopással több mint 80.000 forint kárt okozott a szolgáltatónak, amely nem térült meg.

A Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság által lefolytatott nyomozás során az energiaszolgáltató cég sértett képviselője polgári jogi igényt terjesztett elő, kérte az okozott kárának megtérítését.

A Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség a bűncselekmények elkövetését beismerő vádlottak ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és kisebb kárt okozó lopás vétsége miatt emelt vádat a Hajdúszoboszlói Járásbíróságon. A járási ügyészség a büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján a fiatalabb, különös visszaeső vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje és állapítsa meg, hogy a próbaidő tartama alatt pártfogó felügyelet alatt áll, míg az idősebb vádlott vonatkozásában intézkedésként próbára bocsátás elrendelésére tett indítványt. A járási ügyészség továbbbá indítványozta, hogy a járásbíróság a sértett képviselője által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálja el, annak adjon helyt.