Adventi hétvégi programok Debrecenben

Karácsony-ízű forró csoki és programkavalkád várja a debrecenieket a második adventi hétvégén

Helyi hírek Kultúra

Folytatódik a karácsonyi hangulat a Debreceni Adventen, ismét szabadtéri programok, új látványosságok és egy újabb ünnepi láng válik a belváros fényeinek részévé. 

A gyerekek ezen a hétvégén is rengeteg izgalmas programon vehetnek részt, hiszen a Debreceni Karitatív Testület és a DEMKI játszóháza várja őket az Adventi Kuckóban, ahol a kreatív alkotás és a zene kerül a fókuszba. A kuckó közvetlen szomszédságában szemetgyönyörködtető meseváros épült – huszonnégy, óvodások által díszített kisfenyővel körülölelve-, ahol a kicsik beleshetnek a Mézeskalács Házikó, a Mikulásgyár és egy téli templom ablakain. Mindemellett a vásárban feltűnnek ismert mesefigurák, továbbá korizhatnak, körhintázhatnak és felülhetnek a kisvonatra is a gyerekek. 

DECEMBER 8.

Délután ingyenes borkóstolóval egybekötött bemutató várja a közönséget a Hüttében és a környékén a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa jóvoltából. És ha már gasztronómia, akkor a gőzgombóc, a „karácsony-ízű” forró csoki, a kézműves sajtok és az erdélyi lepcsánka mindenképpen megér egy kóstolót, ahogyan a hatalmas, helyben, tűzön készült kürtőskalács is. A mesés Debreceni Advent vendéglátóhelyei és árusai idén is kitettek magukért, egészen december 13-ig online szavazhat a közönség a legszebb megjelenésű vendéglátó egységre, a  legszebb megjelenésű árus-faházra és a legjobb kiszolgálást nyújtó vendéglátóra vagy kereskedőre.

Debreceni Advent

Szoroka Dániel kilenc éves kora óta harmonikázik, mely tehetségét a zeneakadémián csiszolta tovább. A zenész fontosnak tartja a harmonika, mint klasszikus hangszer népszerűsítését Magyarországon, ezért a vásárban is karácsonyi dallamokkal várja a közönséget.  

DECEMBER 9.

A Lituus Rézfúvós Kvintett repertoárjában komolyzenétől kezdve, a filmzenéken át, a könnyűzenén keresztül, a különféle nemzetek közismert karácsonyi dallamai is szerepelnek, melyek a Debreceni Adventen is hallhatóak lesznek, ezáltal is közelebb hozva a közönség számára a meghitt ünnepi varázslatot.

A Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia „Magyar Karácsony” című előadásában a hagyományos téli ünnepkörhöz, karácsony havához kapcsolódó népszokások, hiedelmek jelennek meg a társulattól megszokott jó hangulatban. A műsor szereplője a világ egyetlen aranytojást tojó tyúkja, megelevenedik Szent Miklós Püspök legendája, a Regösök és a Lucázók, elkészül a Luca széke, melyről Laci bácsi meglátja a boszorkányt. Az előadás végén egy valódi világszámmal kívánnak a szereplők boldog karácsonyt.

A sport és a családi programok összekapcsolódnak a jótékonyság élményével a Karácsonyi Ronda Pulcsis Futáson. December 9-én reggel gyülekeznek a futók, kezükben a rászoruló családok számára elkészített adományokkal, hogy miután leadták az ajándékcsomagot, elinduljanak az 1 és 3,5 kilométeres távokra. A Karácsonyi Ronda Pulcsis Futáson részt vehetnek kicsik és nagyok, sportosak és kevésbé mozgékonyak, hiszen a táv sprintelve, kocogva, de akár sétálva is teljesíthető. Később a koripályán sem lesz megállás, hisz a ronda pulcsisok este a jégpályát foglalják el, ahol ezúttal Dew Tailor lemezlovas menő zeneválogatására lehet róni a köröket.

Ronda pulcsis futás Debrecenben

A Kováts Flóra Trió két alapító tagja Barcelonában kezdte el a zenei együttműködést, így az ottani zenei környezet és napsütötte életérzés mind zenei világukban, mind a személyiségeikben visszaköszön. Az érzelmes és szenvedélyes jazz, swing, boleró, bossa nova, szamba és latin-amerikai dallamok mellett, a Debreceni Adventre a karácsonyi klasszikusosok közül is hoznak a zenészek.

DECEMBER 10.

A második adventi gyertyagyújtást megelőzően ismét végigkísérheti a közönség az énekes hagyományőrző felvonulást a Régi Városházától egészen a Debreceni Református Nagytemplomig a Kuckó Művésztanya, a Bíró Zenekar, a Debreceni Népi Együttes művészeivel közösen.

Az Ort-Iki Báb- és Utcaszínház vásári báb-, illetve színjátszás hagyományaira építve, témáikat többnyire a népi és középkori drámai örökségből merítik, a társulat a Debreceni Adventen vásári interaktív attrakciókat, illetve a pásztor-játékukat mutatja be.

A nagysikerű Adventissimo koncertet követően, e hétvégén a Debrecen Helyőrségi Zenekar az adventi vásárba is megérkezik.

DECEMBER 11.

A most induló talkshow, a DebTalk első állomásán Hajdu Steve és Magyar Attila színművészekkel Selmeczi Tibor beszélget. Tudta, hogy mindhárman debreceni kötődésűek? A másfél órás műsorban ez is szóba kerül, a megannyi sztori mellett. 

Továbi információkért keresse fel a Debreceni Advent weboldalát, vagy kövesse figyelemmel Facebook és Instagram felületeit! 

Debreceni Advent

A Debreceni Advent december 8. és 11. közötti teljes programkínálata:

DECEMBER 8.

Kossuth tér

17:00-17:10 LESZ Dance Tánc- és Sportegyesület

17:30-18:00 Szoroka Dániel harmónikajátéka

18:30-18:45 Harmonia Dance Stylers

17:00-19:00 Borkóstoló és bemutató a Hüttében és a környékén 

Adventi Kuckó

Nyitvatartás: 15:00-20:00 

15:00-18:00 Debreceni Karitatív Testület – kézműves foglalkozások

Az Adventi Kuckó mellé kihelyezett adománygyűjtő ládába szeretettel fogadják a felajánlásokat – tartós élelmiszer formájában -, melyeket a rászoruló családoknak juttatnak el.

A tűzzsonglőrök vitték el a show-t a hétvégén – Megnyílt az adventi vásár Debrecenben

DECEMBER 9.

Baltazár Dezső tér

10:00 Karácsonyi Ronda Pulcsis Futás

Adventi Kuckó

Nyitvatartás: 10:00-21:00 

14:00-18:00 DEMKI – kézműves foglalkozások, zenés műsorok 

Adventi vásár

14:00-18:00 Horváth Zsolt verklis 

16:00-17:00 Mesefigurák a vásárban 

Kossuth tér

15:00-15:45 Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia – Magyar Karácsony  

16:10-16:25 Kenguru Tánc Sport Egyesület

16:25-16:40 Horváth Zsolt verklis

17:10-17:25 Lituus Rézfúvós Kvintett                                                                                                             

18:00-18:40 Kováts Flóra Trió karácsonyi műsora

Dósa nádor tér

14:00-15:00 Horváth Zsolt Verklis       

15:15-15:30 Balancé Tánciskola  

16:30-17:10 Kováts Flóra Trió karácsonyi műsora

17:45-18:00 Lituus Rézfúvós Kvintett                                                                                                     

Jégpálya:

20:15-22:00 Ronda Pulcsis Jégdisco Dew Tailor-ral

DECEMBER 10.

Debreceni Református Nagytemplom

15:45 Énekes hagyományőrző vonulás a Régi Városházától a Nagytemplomig. Közreműködnek: a Kuckó Művésztanya, a Bíró Zenekar és a Debreceni Népi Együttes

16:00 Második adventi gyertyagyújtás a Debreceni Református Nagytemplomban

Beszédet mond: Dr. Barcsa Lajos Debrecen város alpolgármestere, Asztalos Richárd, a Debreceni Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze és bemutatkoznak a Boldogasszony Iskolanővérek.

Közreműködnek: Varga Klári, Jászai Mari-díjas színművész és a Dalárda Római Katolikus Kórus

Adventi Kuckó

Nyitvatartás: 10:00-20:00 

14:00-18:00 DEMKI – kézműves foglalkozások, zenés műsorok

Adventi vásár

14:00-18:00 Horváth Zsolt verklis  

16:00-17:00 Mesefigurák a vásárban

Kossuth tér

16:15-16:30 R&B Dance Hip Hop Tánciskola 

16:30-17:30 Ort-Iki Báb- és Utcaszínház  

17:35-18:00 Debrecen Helyőrségi Zenekar       

Dósa nádor tér

15:00-16:00 Horváth Zsolt verklis          

16:00-16:15 Debreceni Majorette Együttes

16:50-17:00 Lesz Dance Tánc- és Sportegyesület 

17:00-17:20 Debrecen Helyőrségi Zenekar

17:45-18:00 Piruett Tánc Stúdió 

Kölcsey Központ

18:00 Valcer Táncstúdió: Karácsonyi Valceremónia

DECEMBER 11.

Kölcsey Központ

19:00 DebTalk – A Kölcsey társalgó 

Vendégek: Hajdú Steve, Magyar Attila

– Főnix Rendezvényszervező Kft. –