Szaft ’N Burger 2023 győztes

Szaft ’N Burger 2023: megválasztották az ország burgerét Debrecenben

Gasztro Helyi hírek

Dacára annak, hogy már szeptembert írunk, az időjárás kifejezetten kegyes volt szombaton a Szabó Magda sétányra kilátogatókhoz, ahol  harmadik alkalommal rendezték meg a Szaft N’ Burger elnevezésű gasztrofesztivált. A rendezvényen ismét megválasztották az év burgerét.

Jó idő, komoly érdeklődés

A Békás-tó melletti rendezvénytér már számos hasonló rendezvénynek (Gourmet fesztivál, Bor- és jazznapok, sörfesztiválok) adott otthont az utóbbi években, így már egy jól megszokott helyszínen gyűltek össze az érdeklődők. A profi, pénzdíjas hamburgersütő verseny mellett ezúttal egy steaksütő tusa is folyt a helyszínen, amelyet chuck-eye steakból kellett kivitelezni a versenyzőknek. A fő alapanyagokat az esemény egyik házigazdája, a Hortobágy Angus ajánlotta fel.

Ez az említett húsfajta a jobban ismert rib-eye-nak az olcsóbb alternatívája, de kellő odafigyeléssel ebből is lehet ízletes fogásokat készíteni. Több kategóriában is indulhattak a nevezők, így a profi csapatok mellett a legkisebbek is sütőlapátot ragadhattak. Az egyéni versenyzőkön kívül több étterem is képviseltette magát, ahol szintén lehetett burgereket kóstolni, majd leöblíteni egy kis kézműves sörrel, végül fagylalttal vagy macaronnal lefojtani az egészet.

Ez egy életérzés!

Érkezésemkor már semmihez sem hasonlítható illatok terjengtek a levegőben. Pont, mint amilyen szokott lenni egy grillezés vagy éppen egy szalonnasütés alkalmával otthon. A rendezvény iránt igen nagy volt az érdeklődés, és tényleg a legkisebbektől egészen a hajlott korúakig mindenki képviseltette magát. A nagyszínpadon azt boncolgatták a szakértők, hogy mi a titka a jó hamburger-húspogácsának, amire legegyszerűbb válasz az, hogy megfelelő legyen a zsírtartalma és jól legyen elkészítve. No meg persze nem árt valamilyen logika mentén összeállítani, hogy harmonizáljanak az ízek.

Az ígért Nyughatatlan-koncert csak a technika ördöge okozta csúszás után következett. A háromszoros Texas Sounds Country Music Awards-díjas zenekar egyébként debreceni illetőségű, és kiválóan illett is a rockabilly és a country a barbecue jamboree hangulatához. A koncert végül akkora siker volt, hogy a közönség visszakövetelte őket, majd tapsviharral jutalmazta az együttest. A Johnny Cash-feldolgozások, vagy a „Menni Amerika” ritmusára még a versenyzők is mozogni kezdtek a grill mellett. Teljesen magával ragadó volt ez az egész milliő, egy szóval: életérzés.

A pódiumot ezután az esemény fővédnöke és a zsűri elnöke, Jancsa Jani foglalta el, akinek élőben elkészített ételkölteményeit két szerencsés meg is kóstolhatta. Az egyik egy angus marhából készült mexikói ízvilágú, a másik pedig egy pizza ihletésű hamburger volt, amellyel a mesterszakács részt vett áprilisban az olaszországi Parmában megrendezett pizza-világbajnokságon.

Egyszerű, de nagyszerű. Szolnoké lett az ország burgere

Az esemény záróakkordjaként kihirdették az összes kategória első hat helyezettjét, közülük is a miskolci BBQ Mania tagjai különösen foglalkoztatva voltak, hiszen szinte mindegyik kategóriában helyezéseket értek el. A végén aztán kiderült, hogy az ország hamburgere-díj és a negyedmillió forintos jutalom ezúttal Szolnokra került Józsa Ádámhoz és a Beer&Burgers csapatához, akik az indoklás szerint egy egyszerű, de nagyszerű ételt alkottak meg.

A hazai győzelem tehát elmaradt, legutóbb ugyanis debreceni győzelem született. Ettől függetlenül mindenki jól érezte magát ezen a napon, a verseny szervezői pedig ígéretet tettek arra is, hogy jövőre is megrendezik a Szaft ’N Burger versenyt.

– Faragó László –