Nitrogénes fagylalt, marhabontás, különleges gasztroélmények – fotókon és videókon a Gourmet Fesztivál második napja

Gasztro Helyi hírek Party Zone

A pénteki mostohább időjárás a hetedik alkalommal életre hívott Debrecziner Gourmet Fesztivál szombati napjára szerencsére tovatűnt, és kellemes nyári idő várta a gasztroélményekre vágyókat a Békás-tó közelében. Éhen senki nem maradt, bőven volt miből válogatni a “nyári élményeink” tematikájú ételkölteményekből.

Nitrogénes fagyi és egyéb finomságok

A látványkonyha ezúttal sem maradhatott el, a fogások közül kiemelkedett Thür Ádámnak, az IKON séfjének fagylaltkölteménye. A remekmű alapja egy angolkrém volt, amit folyékony nitrogénnel lefagyasztottak, majd epervelővel és bazsalikommal tálaltak.

Megért egy misét a Ladányi cukrászda fagylaltkülönlegessége, a dominikai banánkenyér is, de szívesen nyalogatták a látogatók az anyukám málnaszörpje fantázianevű hűsítőt is.

Gönci csodagombóc

A második pódiumos főzéssel egybekötött kóstolót Pataky Péter, a Horgonyzó kisvendéglő kreatív séfje tartotta, és gesztelyi mangalicakarajt tálalt köszmétével és zsüvel. Elárulta a kifejezetten szaftos hús a titkát is: a kérgezés után fontos, hogy mielőtt felszeleteljük, pihentessük a húst. Egyúttal felhívta a nézők figyelmét a gönci barackos gombócukra, amelyet kürtőskalácsmorzsával álmodtak meg  – igazodva az esemény témájához. A kíváncsiság és a szív ezúttal is sokaknál  – köztük nálam is  – győzedelmeskedett az ész és a pénztárca felett. Az ételt elfogyasztva azt kell, hogy mondjam, egy egészen különleges gasztroélményben volt részem.

A rendezők igyekeztek a környezettudatosságot előtérbe helyezni az esemény logójával ellátott borospohárral, ami egyrészt szuvenírként, de főképp praktikus utántölthető eszközként funkcionált. Aki pedig elfáradt a nagy jövés-menésben, tele hassal megpihenhetett a babzsákokon, vagy akár le is dőlhetett valamelyik nyugágyra.

Az érlelt marhahús márpedig finom

Az interaktív konyhai mutatványok után különleges élményeiről mesélt a publikumnak az esemény házigazdája, Jókuti “Világevő” András gasztroblogger, aki a grillmesterekből igyekezett kiszedni a jó steak elkészítésének titkát. Erre ugyanis a kinti sütési szezon kezdetén nagy szüksége lehet a nagyérdeműnek. Abban szinte mindannyian egyetértettek, hogy steaket nem pácolunk, hanem érlelünk, és csak érzéssel sózzuk. A kecskeméti illetőségű NPK Beef marhagerincbontása után volt is lehetőségünk megkóstolni a kifejezetten ízletes érlelt marhahúst. Ezt a szakszerű bemutatót Porkert Krisztián tartotta, aki megosztotta velünk a legegyszerűbb házi késélezési mód titkát is, végül elmerülhettünk vele a különféle steakfajták világában, majd egy egyszerű tatár beefsteak-recepttel is megörvendeztette közönségét.

Estefelé a Koktél Színház “Alkoholtilalom” című performansza után megkóstolhattuk az így megalkotott italkülönlegességet. Gyömbért és a vodkát szinte egészen biztosan fel lehetett fedezni bennük. Az estét stílusosan a Konyha zenekar koncertje zárta, rádiókból ismert slágereikért járt is nekik a vastaps.

A hetedik Debrecziner Gourmet Fesztivál vasárnap folytatódik.

– Faragó László –

Csini csajok tánca koronázta meg a Debrecziner Gourmet Fesztivál nyitónapját