Catl akkumulátorgyár Debrecen

“Kínai akkumulátorgyár? Köszönöm, nem!” A holland sajtóig is eljutott a mikepércsi anyák harca

Helyi hírek

Hollandiában is cikkeznek a kínai CATL nemrég építési engedély kapó, Debrecen és Mikepércs határában épülő akkumulátorgyára ellen ádáz küzdelmet folytató Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesületről.

Az írás a De Volkskrant június 12-i számában jelent meg. A weboldalon a cikket csak előfizetők érhetik el, de az egyesület megosztott róla egy gépi fordítással készült magyar változatot a Facebook-oldalán.

A riportban megszólal a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület képviseletében Kozma Éva és Pásztor Enikő. Beszélnek fő aggályaikról: az akkumulátorgyár okozta környezetszennyezésről, az eleve vízhiánnyal küszködő vidék kontra vízigényes iparágról, a termőföld szennyezéséről, a zajról, valamint szóba kerülnek a tömegesen Debrecenbe települő külföldi vendégmunkások is.

Nyilatkozik Tompos Márton momentumos országgyűlési képviselő és Tímár Zoltán, Mikepércs fideszes polgármestere is, utóbbi kijelenti, településén nincs hely idegen vendégmunkásoknak.

Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum elnöke pedig arról beszél a holland lapnak, hogy a magyar kormány ígérete ellenére nem képvisel nemzeti érdekeket. Indoklásul a magyar termőföld eladását és külföldi munkások behozatalát hozza fel. Gondola szerint – bár a népszavazási kezdeményezéseket rendre megfúrják – a jövő évi önkormányzati választás lehet a vízválasztó. Tudomása szerint a helyi lakosság 60-70 százaléka elutasítja az akkumulátorgyárak építését.

Hasonló véleményen volt nemrég Debrecen három legfiatalabb ellenzéki képviselője, Mándi László, Szabó Bence és Vaszkó Imre is, a velük készített interjúnk itt olvasható:

“A 2024-es választás az igazság pillanata lesz Debrecenben” – interjú a debreceni önkormányzat három legfiatalabb ellenzéki képviselőjével

Hogy van-e valami haszna ezeknek a cikkeknek? A mikepércsi anyák szerint igen, íme az indoklásuk:

Úgy véljük, a mi jogaink és a nagyvilágban bármely más közösség jogainak tiszteletben tartása, a jogsértések felfedése és az igazságszolgáltatás előmozdítása rendkívül fontosak a demokratikus társadalmakban. Jelen esetben a minket megillető jogokért, a nemzeti érdek védelméért, a környezetünk megóvásáért és a családunk biztonságáért küzdünk minden lehetséges módon, amire kapacitásunk és lehetőségünk van. A média pedig esélyt ad arra, hogy nyilvánosságra kerüljenek azok a sajnálatos esetek, melyeket igyekeznek a propagandával és egyéb eszközökkel elfedni. A hiteles médiatartalmak pedig lehetőséget teremtenek a nyomásgyakorlásra, a változásra, a kapcsolódásra, a szövetségesek, segítők megtalálására az összefogásban

– olvasható a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (MIAKÖ) bejegyzésében.

Kapcsolódó:

CATL Debrecen: online petíció indult a magyarországi akkumulátorgyártás ellen – itt írható alá

Hulladékkezelés, szürkevíz, helyben toborzott munkaerő – újabb válaszokat küldött a debreceni CATL vezetősége