Confindustria Ungheria HIPA Debrecenben

Olasz-magyar gazdasági fórumon vitatták meg Debrecen jövőjét

Gazdaság Helyi hírek

Több mint 150 ezer olasz céget fog össze a Confindustria nevű szervezet, amelynek magyarországi képviselete (Confindustria Ungheria) rendezett üzleti találkozót Debrecenben pénteken, az Olasz Köztársaság Napja alkalmából.

A konferencián Papp László polgármester elmondta, a hajdú-bihari olasz cégek 200 embernek adnak munkát Debrecenben, és 15 milliárdos forgalmuk volt tavaly. Debrecenben új kelet-közép-európai regionális üzleti központ jön létre. A város gazdasága 2030-ra a hatszorosára nő. A polgármester továbbra is komoly lehetőséget lát az olasz-magyar üzleti kapcsolatokban. Azt is hozzátette, hogy Debrecen a fenntartható fejlődés városa, és “nemcsak hogy elkötelezettek vagyunk a fenntarthatóság és a környezetvédelem mellett, hanem erre ösztönözzük a város új gazdasági szereplőit is”.

Szép-Tüske Rita, a nemzeti befektetési ügynökség vezérigazgató-helyettese dicsérte Debrecen “iránymutató fejlődési pályáját”, és elmondta, 26 olasz cég jött a városba a HIPA (Hungarian Investment Promotion Agency – Nemzeti Befektetési Ügynökség) segítségével, és 600 munkahelyet hoztak létre. Úgy fogalmazott, Debrecen befektetési szempontból is az egyik legnagyobb nyertese az elmúlt évtizednek, ezért örömmel folytatják az együttműködést a cívisvárossal.

Confindustria Ungheria HIPA Debrecenben

Horváth Miklós, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége némi kritikát is megfogalmazott a magyar kormánnyal kapcsolatban. Elmondta, sokat vitáznak Orbán Viktorral, elsősorban a bérek alacsonysága miatt. Vitatott kérdés továbbá a környezetvédelem és a hulladékgazdálkodás is.

Heffner Róbert, a HIPA vezérigazgatói tanácsadója kiemelte: mivel a Tesla marad Amerikában így biztos, hogy Magyarország lesz a legnagyobb akkumulátor-gyártó ország.