9 milliárd forintból épülő nemzeti üzem és Gyógyszerésztudományi Kar alapkövét tették le Debrecenben

Egyetem Helyi hírek

Letették a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és Gyógyszerésztudományi Kar épületének alapkövét a Vezér utcai ipari parkban – számolt be a Debreceni Egyetem sajtóirodája pénteken.

A  közel 9 milliárd forintból megvalósuló épületegyüttes a tervek szerint októberre készül el.

A komplexum két fő részből áll. A 4400 négyzetméteres oktatási szárny a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar Dékáni Hivatalának és tanszékeinek ad majd otthont. A két nagy előadótermet és a négy szemináriumi termet, irodák és hallgatóbarát terek fogják közre. Ott alakítják ki a gyakorlati képzéshez és az oktató-kutató tevékenységhez szükséges laboratóriumokat is, valamint itt kap helyet az Egészségipari Intézet.

Az épület üzemi szárnyában, majd 2300 négyzetméteren a középüzemet helyezik el, amely funkcionális élelmiszerek, étrendkiegészítők gyártóhelye lesz, de egészségipari kutatásokat is fognak itt végezni.

Ilyen lehet a Vezér utcára tervezett Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem Debrecenben

A kutató és fejlesztő laboratóriumban a tervek szerint lehetőség nyílik törzskönyvezhető gyógyszerkészítmények létrehozására. A központban nemcsak az egyetem saját projektjeit valósítják meg, hanem az intézmény által létrehozott egészségipari klaszterhez csatlakozott ipari partnerek számára szintén biztosítanak kutatási és gyártási lehetőséget.

Fotó: Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja, Bácskay Ildikó  az Egészségipari Intézet igazgatója, Hankó Balázs államtitkár, Balázs Ákos alpolgármester a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és Gyógyszerésztudományi Kar épületének alapkőletételénél.