CATL akkumulátorgyár

Eltüntették a tanulmányt, amelyben azt írták, hogy brutális lenne a CATL debreceni gyárának vízfogyasztása

Helyi hírek

Eltüntették a debreceni akkumulátorgyárról készült szakértői tanulmányt a kormányhivatal honlapjáról, amelyben óriási vízfogyasztásról írtak – szúrta ki a 24.hu.

Az önkormányzat a héten mindent megtett, hogy elcsendesítse a kritikus hangokat: szórólapozással igyekezett meggyőzni a lakosság akkugyár-ellenes részét az üzem veszélytelenségéről, sorosozós propagandistát is bevetettek, valamint Papp László németországi gyárlátogatással is demonstrálta, hogy a CATL-nél minden a legnagyobb rendben van.

A szórólapokon a városvezetés azokat hazugozta, akik szerint a gyár akár napi 40 ezer köbméter (16 olimpiai úszómedencényi) vizet fogyasztana, mert hivatkozás nélküli állításuk szerint a vízigény biztosan nem haladná meg a 25 ezer köbmétert.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal honlapján közzétett egy 186 oldalas tanulmány szerint nem is 40 ezer, hanem átlagosan 42 500 köbméter lesz a vízfogyasztás, ami a nehezebb napokon felmehet akár 60 ezer köbméterig is. Ez azt jelenti, hogy amikor az ipari park cégeinek 60 ezer köbméteres fogyasztási csúcsai hozzáadódnak majd a város lakossági fogyasztásához, a kettő összege már meglehetősen közel kerülhet a debreceni kutak maximális teljesítményéhez.

Síppal-dobbal tiltakoznak szombaton a debreceni akkumulátorgyár ellen

A tanulmány a debreceni önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. (DIF) megrendelésére készült az ipari park vízellátó és szennyvízelvezető rendszerének megépítéséhez. A tanulmányon olvasható dátum azt mutatja, hogy a szerző, az Enviro-Expert Kft. már tavaly decemberben, tehát jóval a tiltakozás kirobbanása előtt, elkészült a munkával.

A dokumentumból az is kiderült, hogy az ipari park szennyvíztermelése miatt előbb-utóbb új szennyvíztisztító-telep létrehozására is szükség lesz. Erről a korábban nyilvánosságra hozott anyagokban egyáltalán nem esett szó.

A tanulmány két nap után, szerdán délben eltűnt a kormányhivatal honlapjáról. A sajtóosztály a 24.hu-nak azt írta, azért távolították el a teljes „hirdetményi dokumentációt”, mert a kérelmező az előzetes vizsgálati eljárás iránti kérelmét visszavonta, így a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal az eljárást február 1-jén megszüntette.

Debrecen önkormányzata szerint a szakértő tévedett, vagy legalábbis félreérthetően írta meg a vízfogyasztási adatokat, ezért állították le a vezetéképítési engedélyeztetési eljárást. A tanulmányt készítő Enviro-Expert Kft. munkatársa telefonon azt közölte, hogy őket eddig senki nem kereste az ügyben