Rendkívüli és ingyenes nyitvatartással várják a látogatókat a múzeumok Debrecenben

Helyi hírek Kultúra

Ingyenesen látogatható számos múzeum Debrecenben és Hajdú-Biharban a magyar kultúra napján, január 22-én. A magyar kultúra napját 1989-től kezdődően ünnepeljük, annak emlékére, hogy 1823-ban Kölcsey Ferenc – a kézirat tanúsága szerint – ezen a napon tisztázta le és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. Számos múzeum és kulturális intézmény ezen a napon ingyenes programokkal várja az érdeklődőket. Aki a megyei eseményekre is kíváncsi, ide kattintson.

Január 22. vasárnap

10.00 óra
Ünnepi Istentisztelet a Református Nagytemplomban

11.15 óra
Kölcsey Ferenc szobrának megkoszorúzása
Helyszín: Péterfia u.

Déri Múzeum

Rendkívüli és ingyenes nyitva tartás

Ezen a napon a múzeum térítésmentesen látogatható és ezen a napon a Történei képtárban bárki megtekinheti Kölcsey végrendeletét.

Január 22. 15:00

Bényi Galéria

A Himnusz nyomában – 200 év lenyomatai Kölcsey szülőföldjén

Tóth István nagyváradi, AFIAP és ESFIAP nemzetközi díjakkal kitüntetett fotóművész, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke különleges fotóanyagot készített Kölcsey Ferenc életének meghatározó magyarországi és partiumi helyszínein. Debrecen, Szatmárcseke, Álmosd, Nagykároly és Sződemeter az öt település, ahol a művészfotók készültek, felidézve a Himnusz költőjének életútját, kutatva mára megmaradt lenyomatait. Határokon átívelő összefogással – a debreceni Partium Ház és a Bényi Galéria együttműködésével – a Himnusz születésének 200. évfordulóján negyven művészfotót mutatunk be a nagyközönségnek ebből az anyagból.

Január 22. 15:00, 17:00

MODEM

New Mediations / Új Közvetítések finisszázs Ez a program kivételesen nem ingyenes, de a zárás alkalmából csak 500 forint a belépő.

15:00 Angol nyelvű tárlatvezetés Török Krisztiánnal

17:00 Tárlatvezetés Szegedi Katával, a Kata Szegedi márka alapítójával, a terveződuó egyik tagjával

A kiállítás egy aktuális nemzetközi művészeti trend, az Y-generációs művészek alkotta, földrajzi kötöttségektől független online és kortárs művészeti közösség angol, német, szerb és hazai jelentős képviselőnek munkásságát kívánja felmutatni. Az Y, vagy millenniumi generáció képviselői, akik erőteljesen kötődnek mind az anyagi, mind a virtuális univerzumhoz, szó szerint belenőttek az internet és a közösségi média világába, amely jelentős változásokat idézett elő világérzékelésükben, szemléletükben. Nemzetközi tárlatunk tizenkét kortárs művész és egy négytagú művészcsoport alkotásain keresztül nyújt betekintést az internetes esztétika sokszínű, személyes felfedezésébe, új képeket és formákat hozva létre, amelyek kilépnek az anyagok merevségéből, további teret adva a valós és a virtuális közvetítésének.

Debreceni értékekből nyílt kiállítás az Új Városházán

Január 22. 16:00

Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó

„Akiknek a Himnusz szólt”

Beszélgetés közismert sportolókkal, híres emberekkel

Január 23. – február 4.

MÉLIUSZ Központi Könyvtár Zenei és Művészeti Részleg

A magyar kultúra napja – könyvkiállítás

A könyvtár állományában, a magyar kultúra napja témájában fellelhető könyvek tematikus kiállítása

Színes programokkal ünneplik Hajdú-Biharban a magyar kultúra napját – itt a menetrend