Kölcsey Ferenc magyar kultúra napja

Színes programokkal ünneplik Hajdú-Biharban a magyar kultúra napját – itt a menetrend

Kultúra

Színes programokkal emlékeznek meg a Himnusz születésének 200. évfordulójáról, és köszöntik a magyar kultúra napját Hajdú-Bihar számos településén és a vármegye székhelyén – közölte a hajdú-bihari közgyűlés alelnöke hétfőn sajtótájékoztatón a vármegyeházán.

Bulcsu László közölte: a vármegyei programok kiemelt helyszíne lesz január 22-én az álmosdi Kölcsey-ház, ahol a költő a gyerekkorát töltötte hatéves koráig, tanulmányait a debreceni Református Kollégiumban kezdte.

Hozzátette: a kultúra napjához kapcsolódó egyhetes programsorozat különlegessége az a Himnusz 200 elnevezésű kisfilm, amelyet a megemlékezéseket szervező településeken vetítenek, a film felkerül a vármegye honlapjára és Facebook-oldalára is. A film elkészítéséhez az Országos Széchényi Könyvtár átadta Hajdú vármegyének a Himnusz eredeti kéziratának digitális változatát – mondta az alelnök.

A hét eseményeinek különlegességeként értékelte, hogy egyes településeken az oda kötődő alkotókat is megidézik. Így a Himnusz bicentenáriumának megünneplése és Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója mellett Bakonszegen és Derecskén Bihari költők estje lesz, ahol Sinka István, Nadányi Zoltán és Arany János költészete kerül a középpontba, Biharnagybajomban pedig a helyi kötődésű Szűcs Sándor meseíró munkásságát idézik fel. A vármegyei ünnepi programok január 18-án Nádudvaron kezdőnek, és január 27-én Derecskén érnek véget – jelezte Bulcsu László.

Debrecenben kiállításokkal, könyvbemutatókkal, előadásokkal, koszorúzásokkal, zenés irodalmi utazással és emléküléssel köszöntik a Himnusz születésének 200. évfordulóját és a magyar kultúra napját – értesítette a városháza közleményben az MTI-t.

Tájékoztatásuk szerint a Református Kollégium dísztermében január 21-én tartott emlékülésen Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár mond beszédet, előtte a Déri Múzeumban átadják a Debrecen Kultúrájáért díjakat, január 22-én pedig ünnepi istentiszteletet tartanak a Református Nagytemplomban, majd megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc debreceni szobrát.

Debreceni programok a magyar kultúra napján

Január 17. 17:00 

MODEM 

Keddi tárlatvezetések a MODEM csapatával a 30+ kiállításon 

Vendég: Kovács Edward 

A 30+ a MODEM 2019-ben indított kísérleti művészetpedagógiai projektje idén októberben a végéhez ér. Ennek záróakkordjaként október 23. és február 12. között látható az a tárlat, melyen a rendszerváltás óta eltelt bő 30 év magyar kortárs művészeti világát mutatják meg különleges módon. 

 

Január 18-22. 

Déri Múzeum 

Kölcsey-végrendelet

Kölcsey Ferenc végrendeletének kiállítása 

 

Január 18. 17:00 

DEMKI Ifjúsági Ház Debrecen 

Erdők ölelése, vizek csobogása 

A könyvbemutató eseményt a Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület gondozásában rendezik meg.

 

Január 19. 09:30 

MODEM 

Ringató 

A foglalkozások célja a zenei élménynyújtás, hogy a részt vevő felnőttek és gyerekek egyaránt átéljék a közös játék és éneklés örömét. A Ringató nem műsor, nem előadás, a résztvevőkkel együttműködésben születik meg egy-egy foglalkozás élménye. A programsorozat segít a szülőknek a zenei nevelés technikáinak elsajátításában. A kicsik érdeklődésének korai életszakaszban való felkeltése egyúttal érzékennyé, fogékonnyá teheti őket a művészetek iránt. A Ringató után a szülők megnézhetik a MODEM tárlatait, amelyhez a kiállítótérben használható babahordozót is biztosítunk. Érdeklődni a debreceni Ringató hivatalos facebook oldalán lehet: Ringató Debrecen-Horváth Zsuzsi foglalkozásai

 

Január 19. 16:00 

Új Városháza Galéria

Tudás és hit, értékőrzés és megújulás – 10 éves Debreceni Értéktár

A Debreceni Értéktár feladata, hogy számba vegye egy adott közösségnek azon értékeit, teljesítményeit, melyek a múltból a napjainkba vezető úton meghatározóvá váltak. Az évek során gyűjtött értékek száma mára több mint 130 darab. A kiállítás 2023. február 28-áig tekinthető meg az Új Városháza nyitvatartási idejében.

 

Január 19. 18:00

Csokonai Fórum 

Az önkívület határán – Bertók Lajos színészete

Könyvbemutató

Bertók Lajos nemzedékének egyik legtehetségesebb színésze volt. Mivel távol tartotta magát a bulvártól, a nagyközönség számára szinte ismeretlen maradt. De, akik látták őt Debrecenben, Szegeden, a Budapesti Kamaraszínházban vagy Zsámbékon, azok felfigyeltek különleges játékára. Alakításai egyre nagyobb szakmai figyelmet kaptak. 2002-ben a Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb férfialakítás díját kapta, a következő évben a színházi kritikusok is őt választották a legjobb férfiszínésznek. Bertók Lajost 2006-ban alkotóereje teljében – és legnagyobb filmes sikere kapujában – ragadta el negyvenévesen a Duna. Sorsa és végzete azóta is foglalkoztatja a színházi szakmát, pályatársait és egykori rajongóit. Halálának 15. évfordulójára három barátja, tisztelője egy olyan kötetet állított össze, amely közelebb hozhatja Bertók Lajos színészetét azokhoz, akik ismerték és szerették őt. De talán azokhoz is szólhat, akik szeretik a színház- és filmművészetet, értékelik az igényes, egyedi színészi alakításokat, de Bertók Lajosnak még csak a nevét hallották. A Selinunte Kiadó gondozásában megjelent Az önkívület határán című portrékötetről Dégi János szerkesztővel, Majzik Edit színművésszel és Bertók Gáborral, a művész testvérével beszélget Porkoláb Gyöngyi társadalmi-kulturális mediátor.

 

Január 20. 13:00 

Debreceni Református Nagytemplom 

#JÓÉJTPUSZI 

Zenés irodalmi utazás Lackfi János és Szirtes Edina Mókus előadásában 

Jézus Suzukin furikázna vagy inkább Jaguáron? Gördeszkázna vagy szörfözne a kicsinyekkel? Vagy mindezeket helytelenítené? Inkább csokornyakkendőben feszítene a Júdeai Tudományos Akadémián? Noét vajon feljelentették a hatóságnál a sok büdös és koszos állat meg illegális bárkaépítés miatt? Dávid király bajba kerülne, mikor őrült módjára táncol-dalol a frigyláda körül? Istent gyakran feltesszük a legfelső polcra, porfogónak. Pedig elképesztő közel van hozzánk, ő az ásványvízünkben a bubi, a bőrünkön a tetkó, a kártyánkban a chip, a benzinkúton a wifi, a hamburgerünkben a só, a lelkünkben a furdalás és az ujjongás, tüdőnkben a levegő. Érdemes vagányul, humorral, mélységes lenyűgözöttséggel beszélni róla. A nagysikerű #jóéjtpuszi-kötet verseit a szerző, Lackfi János és az elképesztő zenei és lelki utazást elénk varázsoló Szirtes Edina Mókus előadásában hallhatjuk a Nagytemplomban. 

 

Január 20. 15:00

Déri Múzeum

Városi rendezvény és díjátadó

Magyar Kultúra Napi városi rendezvény, a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány díjátadója

Közreműködik: Kölcsey Kórus

 

Január 20. 17:00 

Karakter Kávézó 

Apám kakasa – családi verses délután 

A klasszikus magyar verssorok ott csörögnek, ott zörögnek a gyerekkobakokban réges-régóta. Valósággal belénk nőttek, szeretettel dédelgetjük őket, nélkülük nem lennénk azok, akik vagyunk. Mind tudjuk: ,,este jó, este jó”, és emlékszünk, hogy ,,nagy bánata van a cinegemadárnak”. Egy mese kezdődhet így: ,,volt egyszer egy iciri-piciri házacska”, és aztán véget érhet ezzel: ,,aludj el szépen, kis Balázs”.  De mi lenne, ha ezek a dalok, mondókák, történetek ma íródtak volna, egy olyan világban, ahol van pizza, mobiltelefon, cementgyár, Rubik-kocka és tévé? Lackfi János veres estjén hallhatjátok mi lenne. 

Január 20. 20:00 

DEMKI Ifjúsági Ház Debrecen, 

Hollóének Hungarica koncert

Az együttes középkori zenét játszó magyar zenekar, egyik meghatározó karaktere a középkori vagy középkori hangzást utánzó hangszerek választása. Az eredeti középkori dallamok mellett modern átdolgozásokat is előadnak népzenei, világzenei stílusban.

Január 21. 11:00 

DEMKI Ifjúsági Ház Debrecen 

Cultura Hungarica 2023 – A Magyar Kultúra Napjának tiszteletére
Közreműködik: Trio Consort vonóstrió
Orgoványi Anikó festőművész “A Himnusz születése” című kiállításának megnyitója
Közreműködik: Sol Oriens kórus

Január 21. 12:00 

Csokonai Fórum 

Madách – Hétköznapi történet  

Nyílt próba 

Madách Imre Hétköznapi történet című novellája hiteles korrajz, ugyanakkor ma is érvényes társadalmi dinamikákat boncolgat. Egymásra ujjal mutogató emberek, felszínes tudással bíró véleményvezérek vonulnak fel, ítélkező tekintetüknek pedig ki van szolgáltatva az, akit személyes döntései a többiekétől eltérő útra sodornak. Kiváltképp, ha egy nőről van szó, aki a társadalmi elvárásokkal ellentétesen cselekszik. A Hétköznapi történet egyszerre szól a társadalom ítélkező működéséről, a nemek közötti egyenlőtlenségről, és egy olyan belső útról, ami a régi sebek begyógyításán keresztül elvezet a valódi szerelemhez. Rendező: Vadász Krisztina

Január 21. 14:00 

Debreceni Református Kollégium 

A Himnusz és Kölcsey emléknapok debreceni megnyitója 

A Kölcsey-dombormű koszorúzása

Kölcsey debreceni diákévei kiállításmegnyitó 

Emlékülés a Himnusz 200. évfordulója alkalmából 

Kölcsey Ferenc: Hymnus Csikos Sándor, Kossuth-díjas színművész előadásában

Előadás: A nemzeti múlt szakralizálása Kölcsey Ferenc Hymnusában 

A Himnusz-kézirat másolatainak átadása

A rendezvényen közreműködik: Kollégiumi Kántus 

 

Január 21. 14:30

Sziget-kék

Elefántfogó 

A Sziget-kék tematikus park és a Debreceni Irodalom Háza című közös kiállításának megnyitója

 

Január 21. 15:00 

MÉLIUSZ Központi Könyvtár 

Körbeölelt Himnusz – kiállítás 

A nap során kvízzel és színezővel várják a kisebbeket a MÉLIUSZ Központi Könyvtár Gyermekrészlegén.

 

Január 21. 18:00 

Csokonai Fórum 

Szabó Magda: Für Elise

ősbemutató

Milyen egy értelmiségi család élete a két világháború közötti időkben? Milyennek mutatkoznak és milyenek valójában? Milyen problémákkal küzdenek a felnőttek, és milyen nehézségekkel, illetve milyen elvárásokkal kell szembenézniük kamasz lányaiknak, akik fiatal felnőttként most lépnek ki a család kötelékeiből? Magdának kisgyerek kora óta legfőbb vágya, hogy férjhez menjen. Élete a szerelem és a szenvedély körül forog. Teste még önmaga előtt is érthetetlen. Szívesen fordulna szüleihez útbaigazításért, de Magda családjában a szexualitás tabu. Anyja hárítja a beszélgetéseket, apja intellektuálisan és tudományosan közelít a kérdéshez. A vele egykorú Cili, örökbefogadott testvére állna hozzá a legközelebb, de őt a beteljesíthetetlen szerelem tragédiája gyötri. Magdának egyedül kell helytállnia, és ebben a szüleitől kapott eszközök lesznek segítségére: a rendkívüli műveltség és a gazdag képzelet.

 

Január 21. 19:00 

Csokonai Fórum 

Vannak vidékek – Bogdán Zsolt és a Kaláka együttes Kányádi estje

A Kaláka együttes pályafutásának 50. évébe lépve elhatározta, hogy Bogdán Zsolttal a filmekből, előadóestjeiről (többek között Ady műsoráról) ismert kiváló kolozsvári színésszel közösen előadást tart, melyen az ezredforduló legnagyobb magyar költője, Kányádi Sándor verseit hallhatja a közönség.

Január 22. 9:00-16:00

Déri Múzeum

Rendkívüli és ingyenes nyitva tartás

Ezen a napon a múzeum térítésmentesen látogatható.

Január 22. 15:00 

Bényi Galéria

A Himnusz nyomában – 200 év lenyomatai Kölcsey szülőföldjén

Tóth István nagyváradi, AFIAP és ESFIAP nemzetközi díjakkal kitüntetett fotóművész, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke különleges fotóanyagot készített Kölcsey Ferenc életének meghatározó magyarországi és partiumi helyszínein. Debrecen, Szatmárcseke, Álmosd, Nagykároly és Sződemeter az öt település, ahol a művészfotók készültek, felidézve a Himnusz költőjének életútját, kutatva mára megmaradt lenyomatait. Határokon átívelő összefogással – a debreceni Partium Ház és a Bényi Galéria együttműködésével – a Himnusz születésének 200. évfordulóján negyven művészfotót mutatunk be a nagyközönségnek ebből az anyagból.

Január 22. 15:00, 17:00

MODEM 

New Mediations / Új Közvetítések finisszázs 

15:00 Angol nyelvű tárlatvezetés Török Krisztiánnal

17:00 Tárlatvezetés Szegedi Katával, a Kata Szegedi márka alapítójával, a terveződuó egyik tagjával

A kiállítás egy aktuális nemzetközi művészeti trend, az Y-generációs művészek alkotta, földrajzi kötöttségektől független online és kortárs művészeti közösség angol, német, szerb és hazai jelentős képviselőnek munkásságát kívánja felmutatni. Az Y, vagy millenniumi generáció képviselői, akik erőteljesen kötődnek mind az anyagi, mind a virtuális univerzumhoz, szó szerint belenőttek az internet és a közösségi média világába, amely jelentős változásokat idézett elő világérzékelésükben, szemléletükben. Nemzetközi tárlatunk tizenkét kortárs művész és egy négytagú művészcsoport alkotásain keresztül nyújt betekintést az internetes esztétika sokszínű, személyes felfedezésébe, új képeket és formákat hozva létre, amelyek kilépnek az anyagok merevségéből, további teret adva a valós és a virtuális közvetítésének.

Január 22. 16:00 

Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó 

„Akiknek a Himnusz szólt” 

Beszélgetés közismert sportolókkal, híres emberekkel

Január 23. – február 4. 

MÉLIUSZ Központi Könyvtár Zenei és Művészeti Részleg

A magyar kultúra napja – könyvkiállítás

A könyvtár állományában, a magyar kultúra napja témájában fellelhető könyvek tematikus kiállítása 

 

Január 24. 14:00 

Déri Múzeum 

Réunion – Egy sziget anatómiája 

Kurátori tárlatvezetés

 

Január 24. 15:00 

DEMKI – Józsai Közösségi Ház 

Képzőművészeti kiállítás Dr. Kiss András gyűjtő anyagából

 

Január 24. 15:00 

DEMKI Tímárház 

Se kép, se hang…Elheverő művészet 

Bírton László és Dósa Zoltán egyetemi docens tréfás sírfeliratokból álló gyűjteményének kiállítása és a Sírversek. Katasztrófaköltészet című könyv bemutatója.

 

Január 24. 17:00 

MODEM 

Angol nyelvű tárlatvezetés Török Krisztiánnal a 30+ kiállításon 

A 30+ a MODEM 2019-ben indított kísérleti művészetpedagógiai projektje idén októberben a végéhez ér. Ennek záróakkordjaként október 23. és február 12. között látható az a tárlat, melyen a rendszerváltás óta eltelt bő 30 év magyar kortárs művészeti világát mutatják meg különleges módon. 

 

Január 25. 19:00 

Debrecen Református Nagytemplom 

Bezerédi Zoltán Kossuth-díjas színművész verses estje

Összeállítás Ady Endre, Babits Mihály, Esterházy Péter, Háy János, József Attila, Petri György, Marin Sorescu, Spiró György, Szabó Lőrinc, Térey János és Vörösmarty Mihály műveiből.