Debreceni értékekből nyílt kiállítás az Új Városházán

Kultúra

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a debreceni önkormányzat, a Debreceni Értéktár, a DEMKI és a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára szervezésében Tudás és hit, értékőrzés és megújulás – 10 éves a Debreceni Értéktár címmel nyílt kiállítás az Új Városháza Galériájában 2023. január 19-én. 

Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke elmondta, hogy tíz éve, a hungarikum törvény meghozatala után jött létre a Debreceni Értéktár Bizottság azzal a céllal, hogy számba vegyék mindazokat az értékeket, hagyományokat, amelyeket a cívisvárosban eleink ránk hagytak. Kiemelte, ez idő alatt 142 értéket fogadtak be, ebben az évben pedig azt tervezik, hogy minden hónapban bemutatnak egy-egy mestert és mesterséget. 

Puskás István alpolgármester úgy fogalmazott, hogy a kiállítás megnyitójával veszi kezdetét Debrecenben a többnapossá sikeredő Magyar Kultúra Napja programsorozata. Ehhez kapcsolódva hangsúlyozta, hogy a Himnusz minden szavában, minden sorában ott van az a műveltség, amelyet Kölcsey Ferenc itt szerzett Debrecenben, a debreceni kollégiumban. 

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy a nemzeti imánk nem úgy szólna, ha Kölcsey Ferenc nem élt volna Debrecenben tizenkét évig, nem szívta volna magába a kollégium műveltségét és azt a debreceni szellemet, amely évszázadok óta összefonódik a kollégium műveltségével, hagyományaival

– mondta. Hozzátette, a kiállítás azért keretezi nagyon szépen az idei programokat, mert a debreceniségnek olyan tárgyakban megmutató elemei sorjáznak, amelyeket bárki szemrevételezhet, és egyfajta áttekintést kaphat arról a szellemi és tárgyi örökségről, ami a mi identitásunk részét képezi. 

Mindannyiunk közös munkája és felelőssége, hogy ezek az értékek ne menjenek feledésbe. Ha szeretnénk a városunkat és annak közösségét, identitását megőrizni, akkor közös felelősségünk, hogy ezeket az értékeket ápoljuk és tovább örökítsük, hogy ne csak vitrinekben éljenek, hanem a mindennapjainkban is maradjanak meg

– húzta alá.

Mátrai-Nagy Andrea Bíborka etnográfus, a Debreceni Értéktár Bizottság titkára, a tárlat kurátora megjegyezte, hogy a kiállítás tematikájának alapja az értékőrzés és a megújulás. Mint mondta, az Értéktárba felvett elemek közül rendkívül sokkal találkozunk a mindennapokban. Példaként említette a Nagytemplomot, a Nagyerdőt és Szabó Magda, valamint Csokonai Vitéz Mihály munkásságát.

A kiállítás megnyitóján közreműködött a Debreceni Népi Együttes és a Pendely Énekegyüttes-család tagja, Veres Hunor. 

A tárlat 2023. február 28-ig tekinthető meg az Új Városháza nyitvatartási idejében.