Kósa Lajos Püspökladány

Ne már! Üres székek is voltak Kósa Lajos háborús-szankciós standup előadásán

Helyi hírek

Püspökladány volt Kósa Lajos Brüsszel ellen hergelős országjárásának következő állomása, ahol az összetoborzott hallgatóság előtt aktuálpolitikai elemzéseket végzett.

A Facebook-oldalán megosztott videórészlet szerint a fideszes politikus elmondta, a “baloldal” (mindenki az, aki nem Orbánnal fúj egy követ) be akart szállni a háborúba (ezt Márki-Zay Péter – aki egyébként minden, csak nem baloldali – Partizánban elhangzott félreérthető mondatára alapozza az egész Fidesz-narratíva).

Sőt az Európai Unió úgy döntött, hogy ebbe a háborúba beszáll. Nem harcolóként, hanem gazdasági értelemben, magyarázta Kósa Lajos, emlékeztetve, hogy szövetségeseink fegyverrel és politikai támogatással Ukrajna mellé álltak.

Folytatva a központi narratívát, Kósa arról beszélt, hogy tönkremegyünk a szankciós politika miatt, jobban árt ez nekünk, mint Oroszországnak. (Senki nem mondta, hogy a szankciók azonnal összeroppantják az orosz gazdaságot.)

A felvételt nézve szomorúan nyugtáztuk, hogy nem volt telt ház, sajnos üres székek is akadtak Kósa Lajos előadásán.

Ami ebből a videórészletből is kimaradt: mi a megoldás a szankciók helyett? (Tudjuk, a “béke”, de valahogy Putyin kivonulását nem akaródzott most sem követelni – talán félti a Fidesz a szélsőjobbos oroszpártiak szavazatait?) Kósa Lajos arról sem beszélt, hogy az infláció már hónapokkal a háború kezdete előtt elszabadult, köszönhetően például a kormány ársapkás és hatósági áras ötleteinek.