Márki-Zay Péter az életét teszi fel az ellenzék győzelmére

Ország

Február 17-én mutatja be hivatalosan a választási programját az egyesült ellenzék – ezt is megtudhattuk Gulyás Márton Partizán című műsorából, melynek vasárnapi vendége Márki-Zay Péter volt.

Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje arról is beszélt, hogy a program legfontosabb elemei az infláció megfékezése, az európai integráció erősítése, valamint a felesleges látványberuházások leállítása lesznek. Kormányváltás esetén három területen adnának azonnali béremelést: a pedagógusok, rendőrök és az egészségügyi dolgozók fizetését emelnék meg. Ennek mértékéről pontos számot nem akart mondani, úgy fogalmazott, addig fogják emelni, amíg az elvándorlás és pályaelhagyás nem áll meg ezeken a területeken.

Márki-Zay azt is megígérte, hogy felszámolják a trafikmutyit, visszavezetik, hogy az élelmiszerboltok is kereskedhessenek dohánytermékekkel.

“Mit akarsz itt, a k. anyádat! Hogy a szádat egye ki…” – Megütötte Márki-Zay Pétert egy fideszes öregasszony

Polt Péternek reszelnek?

Márki-Zay Péter szerint a Fideszhez hű Polt Péter legfőbb ügyész eltávolítása is fontos feladat lesz:

„Kétharmad nélkül is ki lehet mondani, hogy Polt Péter kinevezése alkotmányellenes volt”

– jelentette ki az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, aki szerint azonnal le kell váltani a legfőbb ügyész. A hatpárti koalíció érdekében áll Márki-Zay szerint, hogy ne legyenek bűnözők a parlamentben, akiket jelenleg Polt véd. Azt szeretné, hogy rendes eljárásban a bíróság mondja ki a bűnösségüket, és csukják őket börtönbe. Márki-Zay szerint jó pár időközi választás lehetne így, ahol ellenzéki győzelemmel még könnyebben biztosítható lenne a jövőben az ellenzék kétharmados többsége.

Lehetséges miniszterei közül eddig egyelőre Hadházy Ákost nevezte meg, a zuglói képviselőjelölt az elszámoltatást felügyelné a következő kormányban. Azt azért elárulta, hogy önálló minisztériuma lesz az oktatásnak, az egészségügynek és a zöld ügyeknek.

Fudan, Paks 2, Budapest-Belgrád vasútvonal

Arra kérdésre, hogy kormányváltás után mit kezdene három nagyobb beruházással: a Fudan Egyetem budapesti kampuszával, a Budapest-Belgrád vasútvonallal és Paks 2-vel, a miniszterelnök-jelölt azt felelte, vakmerőség lenne kijelenteni, hogy felmondják ezeket a szerződéseket, amíg nem ismerik a részleteket.

Meg kell előbb nézni, hogy milyen szankciók vonatkoznak a szerződés felbontására, és nem jelent-e nagyobb hátrányt az országnak

– mondta. Jelenleg ezek titkosítva vannak, de kormányváltás esetén feloldanák.

A hetedik frakció „elengedéséért” cserébe hatvan programpontot fogadtatott el az ellenzékkel – mondta Márki-Zay, s példákat is említett: a kötelező kamarai tagdíj eltörlését, az új alkotmány népszavazással való elfogadását, bérlakásprogramot. Beszélt a „valódi rezsicsökkentésről”, a környezetbarát, fenntartható lakásfelújításokról is, amely azokon segít majd, akik a legrosszabb körülmények között élnek.

A NATO a szövetségesünk, nem Putyin

„Míg Orbán Viktornak van elkötelezettsége Putyin felé, nekünk nincs. Mi az Európai Uniót és a NATO-t tekintjük szövetségeseinknek” – mondta a magyar-orosz kapcsolatról és a miniszterelnök moszkvai látogatásáról Márki-Zay. Komoly feszültséget látott Putyin és Orbán között. Nem csak a hosszú asztal szimbolizálta ezt a miniszterelnök-jelölt szerint, hanem az a jelenet, ahogy a sajtótájékoztató végén Putyin faképnél hagyta Orbánt.

„Gyanús nekünk, hogy Putyinnak voltak olyan kérései Orbán felé, amit még Orbán sem volt hajlandó vagy nem volt képes teljesíteni.”

Ha Magyarország következetesen azt az álláspontot képviseli, hogy mi a NATO és az Európai Unió tagjaként kiállunk Ukrajna területi integritása mellett, akkor hasonló konfliktusba még elven sem kerülhet Magyarország – folytatta Márki-Zay. „Mi Magyarország szuverenitását komolyan vesszük. Nemcsak Brüsszelnek nem akarunk gyarmata lenni, de Putyinnak és a kínai kommunista pártnak sem, akiknek Orbán mindig alávetette a magyar érdekeket szégyentelen módon.” Márki-Zay támogatná Ukrajna felvételét a NATO-ba, és minden segítséget megadna Ukrajnának, amit a NATO megenged.

Márki-Zay: nem vesszük el a rezsicsökkentést, és marad a 13. havi nyugdíj is

Arra, hogy az ellenzéki jelölt hogyan vélekedik a választási rendszerről, illetve az ellenzék esélyeiről, a Telex.hu cikkében kaphatnak választ.

Az életét teszi az ellenzéki győzelemre

Márki-Zay Péter úgy érzi, még mindig ő a legalkalmasabb Orbán Viktor legyőzésére, és ezt bizonyítja, hogy szerinte miatta táncoltak vissza a homofób- és menekültellenes kampányokkal, és a Fidesz mindössze videófoszlányokat felhasználva tudja támadni azzal, hogy miket mond kisebbségekről. Bár szerinte gyáva Orbán, hogy nem áll ki vitázni, nem fog eseményt szervezni csak azért, hogy egy üres pulpitust mutathasson Orbán helyén.

Korábbi kijelentését, mely szerint 40 százalék esélye van a győzelemre, úgy magyarázta, ezt nem ő állította, hanem londoni elemzők mondták az előválasztás után, hogy az addigi húsz százalék helyett már negyvenet tesznek arra, hogy Orbán Viktort leváltják.

Gulyás Márton erre visszakérdezett, hogy Márki-Zay mennyit tenne fel az ellenzéki győzelemre.

„Én az életemet”

– válaszolta az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.