Debreceni véradónap Lion Office Center

Komoly rekordokat is ünnepeltek a debreceni véradónapon

Helyi hírek

November 23-án tartották Debrecenben, a Lion Office Center Symphonia Éttermében a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezetének véradóünnepségét.

Bánfi Ildikó, a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezetének vezetője elmondta, hatalmas elszántság, kitartás és segítő szándék vezérli mindazokat, akik több tucatszor vért adnak. Különösen nagy ünnep a véradóközösségek életében, ha valaki eléri a századik véradásszámot.

Nem csak azok miatt a karitatív szerepek miatt, amelyekről ma már többször is szóltunk, hanem mert csak az adhat vért, aki maga is egészséges. Idén körünkben 8-an érték el a 100. vagy afeletti véradásszámot, sőt, mint korábban említettem, van olyan kivételes donor körünkben, aki már a 200. donációhoz áll közelebb.

Bánfi Ildikó ismertette, a legmagasabb véradásszámú donorok között viszonylag kevés női névvel találkozunk. A hölgyeknek ugyanis ebből a szempontból nehezebb, hiszen kevesebbszer adhatnak vért (4-szer), másrészt több a kizáró, egészségügyi tényező kíséri életüket. Óriási teljesítmény ezért a 80-90-szeres véradás, amellyel ma 2 hölgyet is elismerhettünk. Az elmúlt években több hölgy is elérte 100. véradását Debrecenben és megyénkben.

A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete 120-szoros véradásért „Elismerő Oklevélben” és tárgyjutalomban részesítette Szabóné Nagy Ilona Andreát.

Szabóné Nagy Ilona Andre
Szabóné Nagy Ilona Andrea

140-szeres véradásért „Elismerő Oklevélben”, Emlékplaketben és tárgyjutalomban részesítette Fenyvesi Zoltánt.

 185-szörös véradásért „Elismerő Oklevéllel” és Emlékplakettel, valamint tárgyjutalommal ismerte el Kis Sándort,

aki legmagasabb számú véradója volt a területi és a megyei szervezetnek már évekkel ezelőtt is. 140-szeres véradóként megkapta a minisztériumi Pro Vita díjat.

Kis Sándor véradó rekorder
Kis Sándor

Legutóbb elmondta nekünk, hogy véradásai számával sohasem foglalkozott, csak egyszerűen, ha eljött az idő, elment vért adni, de a 161. alkalom után megtört a jég: eszébe jutott, hogy négy év múlva eléri a véradás felső korhatárát, és hogy jó érzés lenne addigra elérni a 180-as véradásszámot. Ezt nem csak elérte, hanem túlszárnyalta. Születésnapját éppen holnap ünnepli. Engedje meg, hogy szeretettel megköszöntsük, és gratuláljunk ehhez a gyönyörű életpályához, amely alatt akár 555 életet is megmenthetett.