Vonatbaleset Vámospércsnél

Vádat emeltek a sofőr ellen, aki nem vette észre a vonatot Vámospércsnél – fotók a balesetről

Helyi hírek

A Debreceni Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki tilos jelzés ellenére áthajtott egy vasúti átjárón, és az érkező személyvonat belerohant.

A vád szerint a bolgár vádlott 2022. február 8-án 9 óra 30 perc körüli időben az általa vezetett járműszerelvénnyel Vámospércsen haladt. A közutat vasútvonal keresztezi, amelyet előjelző táblák is jeleznek, illetve az átjáró fénysorompóval biztosított.

A vádlott a vasúti átjáróhoz érkezve nagyfokú figyelmetlensége miatt nem vette észre a fényjelző készülék tilos jelzését, ezért nem állt meg, hanem lendületesen, 54 km/h sebességgel behaladt a vasúti átjáróba. A járműszerelvény pótkocsija azonban még nem ért át a kereszteződésen, ezért a Debrecen felől Nyírábrány irányába közlekedő személyvonat a jármű pótkocsijának ütközött, amely ennek következtében kisodródott és egy közeli ingatlan kerítésének ütközött, majd a közútra visszatérve állt meg.

Korábbi beszámolónk, fotókkal:

Vonat és teherautó ütközött Vámospércsen

A baleset következtében személyi sérülés nem történt, azonban a vádlott több mint 3 millió forint kárt okozott a vasúttársaság sértettnek, illetve 76. 000 forint kára keletkezett a megrongált ingatlan tulajdonosának.

A vádlott KRESZ szabályszegő magatartásának eredményeként következett be az anyagi kárral járó ütközés.

Az ügyben a nyomozást a Debreceni Rendőrkapitányság folytatta le.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban a járási ügyészség indítványt tett arra, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki, és tiltsa el a közúti járművek vezetésétől, ezen túlmenően a vasúttársaság sértett képviselője által előterjesztett polgári jogi igény elbírálását utasítsa egyéb törvényes útra.