Szijjártó Péter és Gyurta Dániel

Gyurta Dánielt Szijjártó főtanácsadójából utazó nagykövetté léptették elő

Sport

Novák Katalin köztársasági elnök rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot adományozott Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszónak – tudta meg a Népszava.

Gyurta a Nemzeti Sportnak adott interjújában részletezte, az utazó nagyköveti pozíció egészen konkrétan a nemzetközi olimpiai mozgalommal való kapcsolattartásért felelős nagyköveti megbízatást jelenti.

Az eddigi sportdiplomáciai feladatkörömhöz képest ez egy újabb lépcsőfok, hiszen ezzel a nemzetközi színtéren is jelentősen bővülnek a teendőim. A magyar sport meghosszabbított kezeként, utazó nagykövetként külföldön képviselem a hazámat és a magyar olimpiai mozgalmat

– magyarázta a versenysporttól 2018-ban visszavonult Gyurta Dániel, korábbi olimpiai aranyérmes, világbajnok és Európa-bajnok úszó.

Arról is beszélt, így hatékonyabban tudja képviselni a magyar sportot. Gyurta Dániel úgy érzi, “Novák Katalin elnök asszony és Szijjártó Péter miniszter úr” a kinevezéssel az eddigi munkáját is elismerte.

Debrecen borait kapta ajándékba Gyurta Dániel

Gyurta eddig főtanácsadóként dolgozott Szijjártó Péter külügyminiszter mellett, a Külügyminisztériumhoz kapcsolódó sportügyek koordinálásával foglalkozott. Ezen feladatai megmaradnak, de a kinevezésnek köszönhetően mostantól állítása szerint másfajta rangban képviselheti a magyar sportot itthon és külföldön egyaránt.

A kinevezésnek hála még több helyen, sokkal intenzívebben tudom majd tartani a kapcsolatot a nagy nemzetközi szövetségekkel, ami komoly versenyelőnyt jelenthet majd a hazai sportdiplomáciának

– részletezte Gyurta Dániel, aki azt is elárulta, új kinevezéséhez plusz juttatás nem jár.

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter