dr. Zajácz Gizella

Elhunyt a debreceni Discimus Iskolák alapítója – dr. Zajácz Gizellát a Debreceni Egyetem is gyászolja

Egyetem Helyi hírek

Meghalt dr. Zajácz Gizella egyetemi docens, a néhai agrár felsőoktatás és a Discimus Iskolák meghatározó alakja – közölte a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar.

A Nyírturához tartozó Libabokorban született, az általános iskolát Kemecsén végezte el. Nyíregyházán érettségizett, majd 1966-tól kezdve tanult a Debreceni Agrártudományi Főiskolán. Abban az évfolyamban végzett, amelyik 1970-ben már egyetemi diplomát kapott. Kiváló tanuló volt végig, ezért vörös diplomával ismerték el teljesítményét, és felajánlották számára, hogy benn maradhat a DATE-n oktatni. Így kezdődött pályafutása az Agrárgazdaságtan tanszéken, ahol kereskedelmet tanított. Doktorált, majd Gödöllőn, az akkor kezdődő országos marketing képzésben vett részt, s Debrecenben elkezdte a marketing oktatást. A rendszerváltást követően ez a tantárgy egyre nagyobb hangsúlyt kapott az agrármérnök képzésben, ő pedig külön iskolát alapított erre a célra. Ez lett a nevezetes Discimus, amelyet ő vezetett, s oda a legjobb, legképzettebb debreceni tanárokat hívta meg tanítani. Volt olyan év, amikor ebben az intézetben több mint 700-an kaptak valamilyen diplomát. Diákjai rajongtak érte, amit ő meg is szolgált.

Amikor 2010 után az alapítványi iskolák működését korlátozni, ellehetetleníteni kezdték, azt nehezen viselte el. Az egyetemen, mint hallgató nem csak kitűnő tanuló volt, hanem részt vett az egyetemi színjátszó csoport munkájában, s nem csoda, hogy egyetemi oktatóként a hallgatók többször is „a 3 legjobb előadó” közé beválasztották. Dr. Zajácz Gizella pályázatok révén igyekezett minél több hallgatót eljuttatni külföldre, hogy nyelvet tanuljon, hogy világot lásson. Nagyon sok határon túli hallgató járt az iskolájába, főként az erdélyi és kárpátaljai diákokra figyelt oda, sorsukat sajátjaként irányította. Neve „Gizi Néni”, fogalommá vált, az egykori diákjai gyakran keresték fel, és számoltak be sikereikről.

Derült égből villámcsapásként ért mindenkit a hír, hogy a szeptember 29-ei, orvosi kivizsgálás áttételes daganatot állapított meg nála. Innen már nem volt visszaút. Állapota napról napra, óráról órára rohamosan romlott. Otthonában szerettei körében érte a halál november 9-én. Végrendeletének megfelelően búcsúztatását 2022. november 24-én 15 órától tartják a Köztemető 1-es ravatalozójában, polgári szertartás szerint.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszer- és Környezettudományi-, valamit Gazdaságtudományi Kara dr. Zajácz Gizellát saját halottjának tekinti.