Hajdúbagos, Újtikos: elpasszoltak még két Bocskai-szablyát a hétvégén

Helyi hírek

Hajdúböszörmény után Hajdúbagos és Újtikos is kapott ereklyét a hétvégén – számolt be a megyei önkormányzat.

Szeptember 10-én a Hajdúbagosi Falunap nyitóeseménye volt a Bocskai-szablya átadása. Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke Szabó Lukács Imre polgármesternek ünnepi keretek között nyújtotta át a megyei önkormányzat által készíttetett dísztárgyat. Felhívta a figyelmet, hogy néhány nap múlva emlékezünk meg a győztes álmosdi csatáról, mely által Bocskai egy tizenöt évig tartó háborút zárt le, majd a hajdúk letelepítésével egy különleges közösséget hozott létre.

A megyei identitást, a hajdú-bihariak összetartozását szimbolizálja a Bocskai-szablya, emellett pedig megkapta Hajdúbagos a Hajdú-Bihar megye puzzle-t is, mely a 82 település alkotta egységet jelképezi.

Újtikoson Takács József polgármester a XIV. Tésztafesztivállal összekötött falunapi rendezvényen vehette át a dísztárgyat Tasi Sándortól, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnökétől, aki hangsúlyozta:

„Mi Bocskai Istvánra mint a megye alapítójára tekintünk. Előrehaladott gondolkodású ember volt, a szabadságra, nemzeti és vallási függetlenségre való hajthatatlan törekvése pedig mind a mai napig példaértékű.”

A fából készült megyei puzzle-ből is kapott Újtikos, jelezvén: minden település fontos. Lehet bármilyen kicsi is, ha hiányzik, felborul az egység.

Fotó: HBMÖ