Nyomul az ukrán hadsereg, fontos városokat foglalt vissza, de a szakértő szerint még nem kell örömtüzeket gyújtani

Európa

Az ukrán erők folyamatosan haladnak észak felé a Harkiv régióban, és annak déli és keleti része felé – közölte vasárnap az ukrán hadsereg főnöke, egy nappal azután, hogy gyors előrenyomulásuk miatt Oroszország elhagyta a területet.

A Reuters beszámolója szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint ez lehet az áttörés a hat hónapja tartó háborúban, és úgy fogalmazott, télen felgyorsulhat az ukrán terület(vissza)szerzés, ha Kijev erősebb fegyverekhez juthat.

“Nemcsak dél és kelet, hanem észak felé is elkezdtünk előrenyomulni. 50 km van hátra az Oroszországgal közös államhatárig”

– mondta Valerij Zaluzsnyij ukrán főparancsnok a Telegramon. Elmondta, az ország fegyveres erői e hónap eleje óta több mint 3000 négyzetkilométer felett szerezték vissza az irányítást.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap azt közölte, hogy az orosz erők légideszant csapatokat vetnek be, rakétákkal és precíziós tüzérségi fegyverekkel mérnek csapásokat az ukrán hadsereg állásaira Harkiv térségében.

Közben az Izium városából való visszavonulásuk az orosz erők legsúlyosabb vereségét jelenti azóta, hogy márciusban visszaszorították őket Kijevből.

Zelenszkij továbbra is azt szorgalmazza, hogy Európa egységesen álljon Ukrajna mellé, és segítse ki fegyverekkel az orosz offenzíva alatt lévő országot. Mint fogalmazott, annál gyorsabban elhagyják az országot a megszállók.

Biztonságpolitikai szakértő: Ukrajna még nem nyerte meg a csatát

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő Facebook-oldalán elemezte nemrég az ukrajnai helyzetet, és Zelenszkijéknél lényegesen óvatosabban fogalmaz. Mint írja, bár az ukrán hadsereg, több kulcsfontosságú területet fel tudott szabadítani az orosz megszállás alól, de ez nem jelenti a háború végét.

„Hazánkban a kormánypárti szakértők egy része hallgat az eseményekről /nyilván struccot ettek vacsorára/, más szakértők itthon és külföldön “örömtüzeket” gyújtanak mert állításuk szerint Ukrajna döntő csatát nyert… Nos, mindkét megközelítés ELFOGULT és HIBÁS”

– fogalmaz Tarjányi.

Ukrajna valóban egy komoly támadó hadműveletet kezdett, azonban ennek a műveletnek már az első része is több alműveletből áll, amelyek közül nem volt sikeres eddig még az összes – teszi hozzá.

„A figyelemeltérést adó Herszoni támadás tényleg elvonta az orosz hadvezetés figyelmét és megtévesztette Moszkvát, DE ez úgy volt lehetséges, hogy Kijev Dél-Ukrajnában komoly veszteségeket szenvedett. Az átverés után sikeres volt az orosz állások áttörése Harkiv megyében, DE az áttörés és több város felszabadítása nem jelenti azt automatikusan, hogy Ukrajna megnyerte a csatát…A történtek elemzése úgy pontos, hogy a művelet ELSŐ része ukrán győzelemmel zárult”

– olvasható Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő Facebook-bejegyzésében.