Felszámolják az egyik legnagyobb magyar hűtőipari céget, a debreceni Pentafrostot

Helyi hírek

Felszámolási eljárás kezdődött Magyarország egyik legnagyobb hűtőipari cégénél, a debreceni Pentafrost Kft.-nél – tudta meg az Agrárszektor.

Az eljárást a Debreceni Törvényszék rendelte el április 14-én, miután megállapította a vállalat fizetésképtelenségét. A hitelezőknek negyven napjuk van arra, hogy bejelentsék társasággal szembeni követeléseiket. A nyilvános cégadatok szerint a Pentafrost rövid lejáratú kötelezettségei megközelítik a 6,6 milliárd forintot, miközben saját tőkéjét mára gyakorlatilag elvesztette.

A Pentafrost ellehetetlenülésének nincs köze az orosz-ukrán háborúhoz, illetve annak élelmiszerpiaci következményeihez. A bedőlést alapvetően egy devizahitel okozta, amelyet a vállalat évekkel ezelőtt vett fel. A tulajdonosok a hitelt nem tudták kigazdálkodni, ezért idén márciusban saját maguk ellen kértek felszámolást. Piaci információk szerint a cég fő hitelezője az MKB Bank Nyrt. volt, amelynek a vállalat többmilliárd forinttal – egyes hírek szerint több mint ötmilliárd forinttal – maradt adós.

A debreceni hűtőipari céget 1992-ben alapította Petis János vállalkozó, és a társaság a felszámolás megindulásáig családi vállalkozásként működött. A zöldség- és gyümölcsfeldolgozással foglalkozó cég fő termékei közé a csemegekukorica és a zöldborsó tartozik, fagyasztott termékeiket pedig nem csak belföldön, hanem az exportpiacokon is értékesítik.