Miért van még szabadlábon Veres Margit? Áder Jánoshoz fordult Balmazújváros polgármestere

Helyi hírek

Mivel továbbra sem történt semmi a lassan négy éve jogerősen elítélt Veres Margit volt balmazújvárosi polgármester ügyében, Áder Jánost is megkínálta egy nyílt levéllel a vár jelenlegi vezetője.

Hegedűs Péter, aki néhány hete bűnözőnek nevezte Verest, azt írja, tudomása szerint a hivatali vesztegetésért börtönbüntetésre ítélt dr. Veres Margitnak, a jogerős büntetőítélet meghozatalát követően azért nem kellett szabályszerű felhívásra a szabadságvesztés büntetését megkezdeni, mert meghatalmazott védője kegyelmi kérvényt terjesztett elő a Köztársasági Elnöki Hivatalnál. A korábbi Igazságügyi Miniszter pedig annak elbírálásáig halasztást engedélyezett a bűnöző volt polgármesternek.

Tiba István: Balmazújváros polgármestere biciklit lopott, veszélyes a kiskorú lányokra, és nem nevezhető embernek

Hegedűs úgy értesült, Áder János hivatala a mai napig nem tűzte napirendre a kérdést, ráadásul Varga Judit igazságügyi miniszter sem nyilatkozott érdemben. Válaszadással azt a Völner Pál parlamenti államtitkárt bízta meg, akinek nemrég derültek ki korrupciós ügyei. Balmazújváros polgármestere azt sem zárja ki, hogy Áder János a kegyelmi kérvényről nem is értesült, az a büntetés végrehajtásának a felfüggesztését lehetővé tevő, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának “gondozásában” maradt.

Hogyan lehetséges az, hogy dr. Veres Margit elítélt -a büntetésvégrehajtási gyakorlattól eltérően- ilyen hosszú ideig szabadlábon várakozhat a kegyelmi kérvényről való döntésre?

– teszi fel a kérdést nyílt levelében Hegedűs Péter, aki arra is hivatkozik, hogy a lakosság és a közvélemény pontosan szeretné tudni, hogy mi tarthatja szabadlábon a jogerősen elítélt, bizonyítottan korrupciós bűncselekményt elkövetett volt polgármestert.