“Mit tudhat ez a bűnöző?” Rács mögött szeretné látni Balmazújváros volt polgármesterét a jelenlegi városvezető

Helyi hírek

2018 áprilisában ítélte öt év letöltendő börtönbüntetésre a Debreceni Törvényszék Veres Margit volt Balmazújvárosi polgármestert.

A volt városvezető a vádirat szerint

még jegyzőként fogadott el 400 ezer forintot és egy gépkocsit egy vállalkozótól, aki az általa épített rendezvénycsarnokhoz szeretett volna 180 millió forint állami támogatást szerezni. Balmazújváros ebben az évben 450 millió forint állami támogatási kerettel gazdálkodott.

A bíróság bizonyítottnak látta, hogy Veres 2013-ban egy fiktív adás-vételi szerződéssel jelentősen a valós értéke alatt vett meg egy autót a nagyvállalkozó cégétől, s ezzel megvalósult a hivatali vesztegetés.

Veres Margit azóta sem vonult börtönbe, sőt, éli világát: városbálon mulatozik, és a gazdasági életben sem tekinthető sikertelennek.

Tízmilliós árbevételt ért el a börtönbe vonulni nem hajlandó volt balmazújvárosi polgármester cége

Az üggyel kapcsolatban elmondta gondolatait Hegedűs Péter, Balmazújváros jelenlegi polgármestere is. Hegedűs, aki tavasszal összellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje is lesz választási körzetének, úgy látja,

ebben az ügyben fontos szereplő a térség fideszes képviselője, dr. Tiba István korábbi polgármester (akinek a szerepét az ügyészség nem vizsgálta), aki elismerte, hogy Veres Margiton (akkor még jegyző volt) keresztül több millió forintot juttatott el hozzá K. S. másodrendű vádlott. Ebből fizette ki Tiba az állítólagos tartozásait a Balmaz Sport Kft.nek.

Hegedűs Péter ismertette, Veres Margit a jogerős ítélet szerint bűnöző, de a mai napig szabadlábon van. Hogy ez miért lehet, Balmazújváros jelenlegi polgármestere azt gyanítja, hogy Veres túl sokat tudhat. Más miatt nem védené ennyire Tiba István országgyűlési képviselő. Tiba odáig ment, hogy még szimpátiatüntetést is szervezett Veres mellett, a pert koncepciós eljárásnak minősítette, az ítéletet hozó bírót pedig vérbírónak titulálta.

“Bűnöző létére jár-kel az országban, és olykor külföldön is feltűnik. Saját maga keres munkaerőt a közpénzen vett, és az elítélt korrupciós bűncselekménnyel érintett sportcsarnok vendéglátóegységébe. A jogerős ítélete után közvetlenül fizetett alkalmazottja volt a sport kft.-nek és a város önkormányzatának. Mintha előre tudták volna, hogy úgysem fog bevonulni”

– sorolta elődje ügyeit a polgármester.

Hegedűsnek erkölcsi aggályai is vannak azzal kapcsolatban, hogy egy jogerősen elítélt bűnöző jár-kel a balmazújvárosi gyerekek között. Azt is elmondta, hecckampány folytat ellene a Fidesz: igyekeznek úgy beállítani Hegedűst, mint aki nem szereti a sportot. Ezt Balmazújváros polgármestere határozottan cáfolta.

Hegedűs Péter arra is ígéretet tett, hogy a megfelelő időben és a megfelelő bizonyítékok birtokában a lakosság elé tárja, hogy az elmúlt három évben mit művelt Balmazújvárosban a Tiba-Veres páros.