Mándi László, a Momentum debreceni önkormányzati képviselője

“Nem a szalagvágásokért fogok politizálni” – Kérdésekkel provokáltuk Mándi Lászlót, a Momentum debreceni képviselőjét

Helyi hírek

A Hajdú-Bihar megyei 2-es számú választókerület ellenzéki előválasztási győztese, Mándi László volt szerkesztőségünk vendége. A momentumos önkormányzati képviselő a 2022-es országgyűlési választáson –  ha nem jön közbe semmi – a fideszes Pósán Lászlóval küzdhet meg a parlamenti mandátumért.

Mándi Lászlót alaposan kifaggattuk, kíváncsiak voltunk véleményére helyi és országos ügyekkel kapcsolatban is.

– Hogy áll az egyszemélyes szabadságharca a tócóvölgyi Nagyrét védelmében? Hogyhogy csak ön szavazott a terület beépítése ellen?

Igazság szerint legalább kétszemélyes ez a harc, mert Szabó Bence párttársam is nemmel szavazott volna a közgyűlésben, de ő családi okok miatt sajnos nem tudott részt venni a szavazáson. A 9 nem fideszes képviselő közül 6 volt jelen, közülük valóban csak én voksoltam nemmel. Ez egy olyan koncepció, amely számos egyéb fejlesztéssel és bérlakásprogrammal van belebegtetve, így a Fidesz bevethette szokásos fegyverét: több dolgot összevon, és ha abból csak az egyik elemet kifogásolják, akkor ráfoghatják, hogy az egész ügyet támadják.

Kevésbé lesz betondzsungel jellege a Tócóvölgybe tervezett lakóparknak, de így sem örül neki mindenki

– Nem győzte meg Papp László magyarázata, hogy miért nem inkább az ön által javasolt déli városrészben alakítanak ki új lakóterületeket?

A polgármester beszűkült perspektívából azt mondta, hogy a repülőtér mellé nem szeretnének lakóövezetet – természetesen mi sem mondtuk, hogy oda akarunk ilyesmit. Debrecennek egyértelműen déli irányba kell a jövőben terjeszkednie, arrafele pedig nemcsak a repülőteret találjuk. Ott vannak például a rozsdaövezetek, melyek rehabilitálásával új lakóterületeket nyerhetnénk. De üres beépíthető telkeket is találunk bőven errefelé. Ehhez persze beruházásra lenne szükség a város részéről, de ha már öntik a pénzt Magyarország “másik fővárosába”, lehetne ilyen programra is költeni. Nem egyetlen gigantikus lakóparkkal kellene tetézni a Tócóskert túlzsúfoltságát, hanem több kisebbel fejleszteni a déli városrészt. Az ipartelepek munkahelybővítésével szinkronban, ezekhez közel kellene új lakóterületeket kialakítani, hogy ne terheljük még jobban a város közlekedését. Vannak ötleteink esetleges helyszínekre is – bár ott tartanánk már, hogy ezeket tárgyaljuk.

– Hogyan vélekednek a tócóskertiek a tervekről, akikkel beszélt?

Sok lakásba bekopogtunk, piacon pultoztunk, valamint online kérdőíven keresztül is kikértük a lakosság véleményét, és eléggé egybecsengtek a válaszok. Az itt élők nagyon szeretik a Nagyrétet a mostani állapotában, amely egy kis zöld menedékként funkcionál a betondzsungelben. Sokak számára jelentett menekülést a karantén idején is ez a terület, amelyet most be akarnak építeni. Igaz, hogy ez egy nagy, több mint harminc hektáros terület, de a Tócóskertben élő közel húszezer ember – kiváltképp hétvégén – szépen el tudja foglalni szabadidejében. Nem akarnak ebből alábbadni, még az általunk javasolt szabadidőpark kapcsán is volt, aki visszafogott fejlesztéseket javasolt. A legtöbben azt szeretnék, ha a rét hasznosítása a lehető legközelebb lenne az eredeti, természetközeli állapotához.

 – Papp László szerint 250 ezer fősre kellene duzzasztani Debrecen lakosságát. Miért pont ennyi, és van ennek realitása?

A lakosságszám növekedése kétségtelenül erősítené Debrecen gazdaságát és régióvezető szerepét. Papp László ilyen irányú álmaiból azonban egyelőre semmi nem látszik megvalósulni. Beszédes, hogy a közgyűlés létszáma is két fővel karcsúbb, mint korábban volt, mert 2019. január 1-jén már 200 ezer alá mérték Debrecen lakosságát. Jelenleg ez a 250 ezer fő inkább kampányszlogen a Fidesz részéről, mint reális terv.

A növekedésbe egyébként előszeretettel számolják bele közeli alvóvárosok népességét is, tehát ezek növekedését is Debrecenhez kalkulálják. Biztosan van olyan statisztika is, amely szerint folyamatosan növekszik Debrecen. Olyan körülményeket kell teremteni, amelyek vonzóvá teszik a várost az idetelepülők számára. Ehhez lenne fontos egy bérlakásprogram.

– A Cívis Ház ebben miért nem sikeres? Hiszen az önkormányzatnak rengeteg ingatlanja van.

A debreceni bérlakások nagy része katasztrofális állapotban van. Évtizedek óta nem történtek komolyan vehető felújítások, fejlesztések. A Cívis Ház Zrt. valószínűleg nincs arra motiválva, hogy ezeket a bérleményeket felújítsa vagy emelje a bérbe adási arányokat. Ezért sajnos jelenleg is számos ingatlan üresen, kihasználatlanul áll.  A városvezetés pedig a meglévő üres telkelet folyamatosan adja el a vállalkozóknak, akik aztán szépen jövedelmező üzleteket hoznak ott létre – például társasházak építésével.

– A debreceni közlekedéssel kapcsolatos online kérdőíveikre lesújtó válaszok érkeztek. Hogyan lehetne orvosolni a problémákat?

Bicikliutakra mindenképpen szükség lenne még, legfontosabb víziónk ezzel kapcsolatban, hogy az Erdőspusztákra a város minden pontjáról el lehessen jutni kerékpárral. Nemcsak a hálózat kiterjedését, hanem ennek a sűrűségét is növelni kell, miközben megszüntetjük a még mindig jelentős töredezettségét. Nem autósávok közé felfestett sávokkal, hanem valódi bicikliutakkal.

Felmérte az ellenzék: a debreceniek döntő többsége elégedetlen az utak minőségével és a tömegközlekedéssel is

A tömegközlekedéssel kapcsolatban a város nem teszi meg azokat a lépéseket, amelyek fontosak lennének, hogy tömegek váltsanak közösségi közlekedésre. Ilyen lenne például a józsai elővárosi villamos, mellyel a lassan 15.000 fősre duzzadt Józsáról autó nélkül, kényelmesen lehetne eljutni iskolába és munkába. Ez például nagyban segítené, hogy a 35-ös út ne egy hosszú parkolósávnak nézzen ki reggelente és délutánonként. Ha már a 2×2 sávosra bővítését 20 éve képtelenek voltak megoldani.  De összességében javítani kellene a DKV pontosságát és sok helyen a járatok sűrűségét annak érdekében, hogy reális alternatívája legyen az autós közlekedésnek.

– Riválisa, Pósán László egy interjúban úgy fogalmazott, az ön hangját alig hallani a debreceni közgyűlésben…

Mi pedig nagyon szívesen vesszük, ha Pósán László (aki országgyűlési képviselő) is felszólal majd saját jogán, amire ugyan minden lehetősége meg lenne, mégsem szokott vele élni. Érdekes, hogy neki ezt jelentették az emberei, vagy talán a jegyzőkönyvekből jutott erre a megállapításra? Mert nem emlékszem, hogy az elmúlt 2 évben láttam volna a közgyűlések környékén a képviselő urat. Sem én, sem párttársam (Szabó Bence – a szerk.) nem rejtjük véka alá kritikus véleményünket a fontos témakörökkel kapcsolatban, szerintem szinte minden eddigi közgyűlésen felszólaltunk vagy kérdést tettünk fel valamilyen témában

– Mekkora esélyt lát arra, hogy tavasszal legyőzi?

Nagyon billegő körzetnek tűnik a hajdú-bihari 2-es számú, hasonlóan az országos állapotokhoz. Bízom benne, hogy az előválasztások, a közös helyi jelöltek és a közös miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter személyének köszönhetően összeállt ellenzéki szövetség vonzó alternatívát fog kínálni a választóknak a jelenlegi hatalommal szemben. Arra készülök, hogy 2022-től én leszek a választókerület országgyűlési képviselője. Ha szimplán a matematikát nézzük, a Fidesz leváltására a legnagyobb esély az 1-es körzetben (ahol jelenleg Kósa Lajos a képviselő) van esély, de hasonlóan látom a saját körzetem várható eredményeit is.

– Ha ön lesz a győztes, melyek lesznek a legfontosabb intézkedései? 

Első és legfontosabb, hogy az új kormánynál garanciát és forrásokat szerezzek a Civaqua megvalósítására. Jelenleg ugyanis csak az első ütemre van biztos forrás, a második, és a legfontosabb harmadik ütem megvalósítása még erősen bizonytalan.

Végre van határideje a Civaqua-program megvalósításának, a Momentum szerint ők harcolták ki

Ezzel párhuzamosan azért fogok dolgozni, hogy az Erdőspusztákon egy nyugat-európai mércével mérhető, színvonalas kirándulóövezet jöjjön létre. Bicikliutakkal, pihenő- és horgásztavakkal, bográcsozóhelyekkel, büfékkel, erdei sportpályákkal és más, természetközeli kikapcsolódást nyújtó lehetőségekkel. És persze a most leszerelendő kukákat is vissza fogjuk tenni, mert a kulturált, tiszta természeti környezet megóvása elsődleges. A Tócóskert és a Tócóvölgy élhetőségének megőrzése és fejlesztése ugyancsak a programom részét képezi: több bölcsődére és óvodára, valamint tisztább és rendezettebb állapotokra van szükség ebben a városrészben. Emellett dolgozni fogok azért is országgyűlési képviselőként, hogy Debrecen déli városrészére végre valahára ne koloncként és potenciális ipari parkként tekintsen a város, hanem ebben a városrészben lássuk Debrecen fejlődésének jövőjét. Komoly terveim, terveink vannak ezzel kapcsolatban, melyeket a későbbiekben még részletesebben meg fogunk osztani a debreceniekkel.

– Apropó, mi van, ha megnyeri a körzetét, de a jelenlegi kormány marad a helyén?

Szerintem ez a forrásokat nem veszélyezteti, még ha ebben az esetben előszeretettel kihagyják az eseményekből az eltérű színezetű országgyűlési képviselőt – például nem hívják meg az átadóra. Ez engem kevésbé érdekel, én nem a szalagvágásokért fogok politizálni.

– Debrecenben érezni most kormányváltó hangulatot?

Szerintem mindenképpen. Lehet, hogy az előválasztás miatt most ez hangsúlyosabb, de rengeteg olyan debrecenivel beszéltem mostanában, akik változást szeretnének. Ebben több módon is segítségünkre lehetnek: akár úgy, hogy beállnak szavazatot számlálni, és ezzel segítik megőrizni a választás tisztaságát, de nyilván az is fontos, hogy egyáltalán elmenjenek szavazni.

– Hogyan értékeli az előválasztást?

Egyértelműen sikeresnek ítélem. Az első, budapesti előválasztás adataiból kiindulva én sokkal alacsonyabb részvételre számítottam.

– A kormánymédia mindenkit baloldalinak nevez, aki nem a Fidesz. Ön baloldali?

Nem. Úgy gondolom – és a pártunk megalapításakor is ez volt már a filozófia -, hogy ezt a bal- meg jobboldalazást már ideje (lenne) meghaladni. Az a kormány, amely államosít, amely egyre nagyobb állami befolyást akar elérni mindenhol, miközben gyűlöletet szít magyar és magyar ember között, azt nem nevezném sem jobboldalinak, sem kereszténynek.

– Debrecen igazi fideszes fellegvár. Érték már atrocitások a politikai nézetei miatt?

Szerencsére tettlegességig nem fajult még a dolog, és remélem, nem is fog. Verbális inzultusok gyakran előfordulnak, de azt tapasztalom, hogy a kötekedők többségével – ha nem is feltétlenül győzöm meg őket – meg lehet találni a normális hangnemet. Fontos, hogy ne üljünk fel ilyenkor a provokációnak, és higgadtak maradjunk.

Fideszes érvelési technika Debrecenben: leköpték a Momentum helyi képviselőjét

– Migránssimogató, melegpropagandista?

Például. Meg hazaáruló, és az épp aktuális, propagandából eredő hajmeresztő állítások Mostanában többen a kormánysajtó által hangoztatott, ám teljesen alaptalan Cseh Katalin pénzügyeivel kapcsolatos vádakat említik. Mindig visszaköszönnek a kormánypropagandában fellelhető félinformációk.

– Ha már “hazaárulás”, nem tartja utólag öngólnak, hogy a Momentum Romániában az elnökválasztáson nem az etnikai alapon szerveződő magyar pártot, hanem a román testvérpártját (USR-PLUS) támogatta?

Eleinte sokkal inkább tartottam annak. A választás után egyébként az említett román párt koalícióra lépett az RMDSZ-szel. Fekete-Győr András akkori kijelentése, hogy mindenki ezt a pártot támogassa, talán nem volt szerencsés, és támadási felületet jelentett. Ha árnyaltabban fogalmaz, nem is lett volna ebből hír. Egyébként vannak határon túli tagjaink is, pontosabban határon túlról visszatelepültek. Szervezeteink ott, ahol külhoni magyar pártok is működnek, nincsenek. Ennek az az oka, hogy valószínűleg nem néznék jó szemmel az ottani magyar pártok, ha megjelennénk, és elkezdenének belépkedni hozzánk az emberek. A legközelebbi külföldi alapszervezetünk Bécsben van, továbbá működik több ilyen Angliában, Németországban, Belgiumban és Hollandiában is.

– Ezek milyen szerepet játszanak a politikai üzenet közvetítésében?

Segítenek a Momentum üzenetét eljuttatni az ottani magyaroknak. Többszázezer honfitársunk él ezekben az országokban. Az itteni szervezeteink egyébként más pártok politikusait is elhívják közéleti fórumaikra, hogy közelebb hozzák a magyarországi közéletet ezekhez a jelenleg nem itthon élő magyarokhoz. Hosszú távú célunk, hogy ezeknek a régióknak is legyen képviselete a magyar parlamentben. Azt is szeretnénk elérni, hogy a jelenleg csak külképviseleteken, nehezített módon szavazni tudó magyar állampolgárok is ugyanolyan feltételekkel tudjanak voksolni, mint a levélben szavazó határon túliak.

Radikális változást egyébként a külhoniak pártpreferenciájával kapcsolatban nem várok 2022-ben sem, a kettős állampolgárság megadása miatt továbbra elsöprő többséggel fognak majd a Fideszre érkezni a levélszavazatok.

– Hamarosan tisztújítás lesz, indul a Momentum elnökségéért?

Nem indulok, nekem Debrecenben van dolgom áprilisig. (Eddig két indulóról tudunk: Orosz Anna és Donáth Anna már biztosan megméretteti magát – a szerk.)

– Vidéken mi lesz a varázsszó?

Minden jelöltünk saját kampányt fog vinni. Hangsúlyosak lesznek a központi üzenetek, és a közös miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter által meghatározott irányvonal. Emellett körzetspecifikus üzeneteink lesznek a helyben élők felé. Varázsszavakkal nem fogunk szédíteni senkit. Például a Hajdú-Bihar megyei 5. számú körzetben (Hajdúszoboszló és környéke) súlyozottan kell foglalkozni a turizmussal, de ugyanúgy fontos a mélyen leszakadt kistelepülések ügye is.

– A közmédia nem kíváncsi az ellenzéki politikusok véleményére? Nem hívják önöket szerepelni?

Soha nem hívnak bennünket élő adásba. Ez pedig tudjuk, mit jelent: úgy szerkesztik meg, ami ott elhangzik, ahogyan ők akarják. Korábbi kormányok alatt is voltak aránytalanságok, mindig volt az aktuális kormánypárt felé húzás, de ekkora kiegyensúlyozatlanságra legutóbb talán az Kádár-kor közmédiájában volt példa.  Ez nem közmédia, hanem propagandamédia, de aki már évtizedek óta onnan tájékozódik, talán nem is tűnik fel, hogy milyen szintre züllesztették ezeket a csatornákat.

– Szilágyi Szabolcs –