Végre van határideje a Civaqua-program megvalósításának, a Momentum szerint ők harcolták ki

Helyi hírek

A közgyűlés egyhangúlag támogatta azt a határozatot, hogy a Civaqua-program utolsó ütemének befejezése 2027. december 31. legyen – közölte Facebook-oldalán Papp László.

 

A Momentum közleményben részletezi az eseményeket, mint írják, a testület megtárgyalta a Momentum által benyújtott szándéknyilatkozatot, melyben a városvezetés 2024. december 31-i konkrét határidőt vállal a CIVAQUA-program megvalósítása érdekében.

A szándéknyilatkozat vitájában Papp László polgármester és a Fidesz-KDNP frakciója azzal próbált érvelni, hogy az építkezés határideje annak komplexitása miatt nem konkretizálható. A Momentum határozott álláspontja azonban – melyet Mándi László önkormányzati képviselő a Közgyűlésen részletesen is kifejtett -, hogy a CIVAQUA-program fontossága miatt elfogadhatatlan, hogy a városvezetés ne vállaljon politikai felelősséget annak határidejére. 

A Fidesz-KDNP frakció végül módosítót nyújtott be a szándéknyilatkozathoz, melyben az eredeti dátumot 3 évvel kitolva, 2027. december 31-i dátummal vállaltak felelősséget a CIVAQUA mindhárom ütemének megvalósításáért. 

A módosító javaslatot Mándi László befogadta, értékelve a Fidesz-KDNP hajlandóságát arra, hogy végre konkrét határidőt vállal a CIVAQUA befejezésére. A Momentum által benyújtott, a Fidesz-KDNP által módosított szándéknyilatkozatot végül a Közgyűlés 30 igen szavazattal egyhangúan elfogadta.

A Momentum Debreceni Szervezete üdvözli a városvezetés döntését, hogy a Momentum felszólítására végül meghallotta a debreceniek kérését, és konkrét határidőt vállalt a CIVAQUA megvalósítására. 

Ugyanakkor határozott véleményünk, hogy a CIVAQUA építését már régen el kellett volna kezdeni, és a vállalt határidő túlságosan is távoli. 2027-ig a Nagyerdő és az erdőspusztai tavak tovább száradnak, és egyre kevésbé lesznek helyrehozhatók azok a környezeti károk, melyeket a vízhiány okoz.

Ezért Mándi László és Szabó Bence a Momentum debreceni országgyűlési képviselőjelöltjeiként megígérik, hogy 2022-es parlamentbe kerülésük és a kormányváltás után felgyorsítják a CIVAQUA megépítését, hogy még 2027 előtt elérje a Tisza vize a Fancsikai-tavakat.